Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

02-08-16

De laatste oorlog Daan Heerma van Voss

9200000046552316.jpg


http://www.tzum.info/2016/01/waarom-nam-daan-heerma-van-voss-een-nepjood-als-hoofdpersoon-van-de-laatste-oorlog/

 

De laatste oorlog

Daan Heerma van Voss

Uitgegeven 2016

Pagina's 426

De Bezige Bij

9789023495246

Wat echt grote kunstenaars kenmerkte was hun maniakale streven naar perfectie en de wond die aan dat streven ten grondslag lag.

 

Daan Heerma van Voss (1986) is romanschrijver en historicus. Hij schrijft voor verschillende nationale en internationale kranten en tijdschriften, zoals NRC, Humo, De Morgen, Vrij Nederland, Das Magazin, De Morgen, De Volkskrant, de Israëlische krant Haaretz, het Zweedse dissidentbloggen, Svenska Dagbladet, PEN International, The New York Times en de Amerikaanse Vogue en hij is columnist bij De Morgen. Voor zijn interviews voor De Groene Amsterdammer ontving hij in 2012 De Tegel uitgereikt, de prijs voor het beste journalistieke werk van het jaar in de categorie interview. ‘Een zondagsman’ wordt genomineerd voor de Anton Wachterprijs. ‘Het land 32’ wordt genomineerd voor de Halewijnprijs en de Cutting Edge Award. ‘Ultimatum’ ontvangt een nominatie voor de Diamanten Kogel. ‘Ultimatum’ en ‘De laatste oorlog’ worden vertaald in het Duits. ‘De laatste oorlog’ wordt tevens vertaald in het Zweeds en Spaans.

In deze indrukwekkende roman staat de figuur van Abel Kaplan centraal. Hij is een 49-jarige Joodse schrijver, aan de keerzijde van zijn leven. Hij is ook schooladministrateur op een islamitische school, een afgeleide baan, waarvoor hij zijn Joodse identiteit verzaakte. Hij is gescheiden, heeft een nieuwe vriendin, is getraumatiseerd door de oorlog en in strijd met het bestaan. 'Hoe weet je wat voor mens je bent als je nooit een oorlog hebt meegemaakt?' vraagt hij zich dan ook constant af. Pendelend tussen de twee liefdes van zijn leven stuit Kaplan tijdens een nachtelijke dwaaltocht op een verlaten schoolgebouw. Hij hoort hulpkreten, maar durft niet in te grijpen. Wanneer vervolgens een gepeste Romazigeunerjongen bescherming bij hem zoekt en Kaplans vriendin Judith hem het oorlogsdagboek van haar vader overhandigt, dringt het tot hem door dat de geschiedenis springlevend is , en het voor hem hoog tijd wordt om actie te ondernemen. Morele keuzes van een man die de oorlog niet heeft meegemaakt, het Joodse gedachtegoed en maatschappelijk ingrijpen in een ondoordringbare werkelijkheid, de leefbaarheid van de liefde door onder meer, seksuele en verbale communicatie zijn de drijfveren in dit boek en opkomen voor de gepesten maken dit werk overduidelijk tot een must voor iedereen die interesse toont in het hedendaagse maatschappelijk debat. De laatste oorlog is een subliem boek met diverse thema's en verhalen, die allen goed uitgewerkt zijn dank zij de grandioze taalvirtuoos én denker die Heerma van Voss is.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.