Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

01-08-16

Parelmoerpoeder Clyde Roël Lo A Njoe

9789062659098.jpg


 https://www.youtube.com/watch?v=jXMw4MdAO6Q

Parelmoerpoeder

Clyde Roël Lo A Njoe

ISBN 9789062659098 | Paperback| 678 pagina's | Uitgeverij in de Knipscheer | april 2016

Het is inderdaad schitterend! Het geeft je huid die subtiele eiglans. Tegelijkertijd parelt het, om een toepasselijke kwalificatie te gebruiken. Het effect is uniek, naar mijn idee, maar ik durf niets te zeggen over het ‘opmonteringseffect’, dat jij zojuist beschreef. Ik zie wél dat jij er, ondanks de rusteloze nacht die je achter de rug hebt, zo fris als een hoentje bijzit. ‘Ik kijk geconcentreerd naar het gezicht tegenover me. ‘Komt dat nou écht door dat parelmoerpoeder, Esther, liefje? Je ziet er grandioos uit, maar ik weet niet beter,’ oordeel ik zo eerlijk mogelijk over het effect van het wonderbaarlijke spul.

Clyde Roël Lo A Njoe ( 1948, Aruba) heeft sinds 1982 al enkele dichtbundels uitgegeven, waarmee hij al enige faam heeft verworden. Ook is hij beeldend kunstenaar, o.a. als medeontwerper en schilder van het Orakelkunstuurwerk van Holland-Nagasaki Village in Nagasaki, Japan én van het monument van de nieuwe basiliek van de Virgen de Guadalupe (met het contemporaine Aztekencalendarium) in Mexico City.

Parelmoerpoeder (2016) is zijn eerste roman.

Dird, een kunstenaar, ziet de mooie Esther op een broeierige dag met twee zware boodschappentassen lopen. Als gevolg van een ongeluk sleept ze met een been. Hij kan het niet aanzien en biedt zijn hulp aan. Al snel noemt ze hem 'haar lieve jongen' en nodigt ze hem uit vaker bij haar langs te komen. Er ontstaat een romance en naarmate de verhouding meer diepgang krijgt, begint Esther over haar Duitse, Joodse ouders te vertellen. Het bijzondere verhaal over hoe haar ouders de oorlog in Amsterdam overleefden, roept veel emoties op. Het komt er dan ook bij haar slechts mondjesmaat uit en ze wil ook pas seksuele intimiteit wanneer Dird voldoende van haar verleden kent. Haar 'lieve jongen' moet voor het vervolg van het verhaal én de intimiteit steeds wachten tot het volgende bezoek.

Maar zo raakt hij uiteraard goed bekend met haar vrienden, kennissen en de lucratieve handel in parelmoerpoeder. Naarmate hij haar langer kent, begrijpt hij dat het verleden doorklinkt tot in alles wat ze doet. Soms zijn het de mensen waarmee ze te maken heeft, soms de gebeurtenissen van toen, met hun blijvende gevolgen.

Vermits het verhaal zich in de jaren zeventig van vorige eeuw situeert heeft het verhaal van de familie Anders nog altijd impact tussen deze twee mensen die een relatie willen aangaan. Esther wil dan ook dat Dird niet alleen schildert, maar ook dat hij haar verhaal en dat van haar entourage gaat vastleggen. Zo blijkt ook andermaal hoe gecompliceerd het leven tijdens de bezetting was. Collaboratie, zwarthandel en verzet lagen soms in elkaars verlengde. Met name voor Esthers vader, die met een nieuwe identiteit, als slager gewoon door bleef werken, was dit alles behalve eenvoudig. Los van dit levensverhaal moet Dird wennen aan de Bourgondische levensstijl van Esther. Naast haar parelmoerpoeder heeft ze nog andere zaken waar ze verantwoordelijk voor is. Langzaam maar zeker raakt de kunstenaar ongewild betrokken bij dramatische ontwikkelingen die hun oorsprong in het verleden hebben. Parelmoerpoeder schenkt ook veel aandacht aan al die anoniem gebleven verzetshelden, de mensen die deden wat er gedaan moest worden, ondanks dat ze daarmee hun leven in gevaar brachten. Parelmoerpoeder is een indrukwekkende roman geschreven in een mooie taal en heel ingenieus plot dat de lezer tot de laatste bladzijde in vervoering brengt.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.