Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

29-07-16

Boedapest RON STUART

index (13).png


Boedapest

RON STUART

Uitgegeven door Kosmos in 2016

ISBN: 9789021561509

Pagina's: 192

Genre: Reisgidsen Europa

BOEDAPEST

Boedapest, is de hoofdstad van Hongarije. De stad is gelegen aan weerszijden van de Donau (Hongaars: Duna) en telt ca. 1,7 miljoen inwoners en is daarmee ook de grootste stad van Hongarije. Verder is de stad de 7e stad qua bevolking in de Europese Unie. De stad werd in 1873 gevormd door het samenvoegen van Boeda en Óbuda op de westelijke oever van de Donau met Pest op de oostelijke oever. Vóór 1873 noemde men de steden gezamenlijk Pest-Boeda.

De stad herbergt bijna 20% van alle inwoners van Hongarije en speelt in het land een dominante rol op bijna alle gebieden (bestuur, handel, industrie, verkeer, cultuur). Het is daarnaast het belangrijkste verkeersknooppunt en (in toenemende mate) het culturele hart van Centraal-Europa.

 

Bestempeld als een van de mooiste steden in Europa is de Hongaarse hoofdstad Boedapest met zijn vele plekken die geclassificeerd staan als UNESCO werelderfgoed.

Het grootste gebouw in Boedapest is het prachtige neogotische Parlement waar je onder andere de kroonjuwelen kan terugvinden en de Kerk van de heilige Stefanus waar zijn heilige rechterhand tentoongesteld wordt. In het kasteel district vind je niet alleen het adembenemende historische Boeda-kasteel dat de koningen van Hongarije vroeger hun thuis noemden, maar ook verschillende kerken en zes van de maar liefst 223 musea die de stad rijk is. Het kasteeldistrict staat bekend om zijn prachtige middeleeuwse, barokke en 19e eeuwse architectuur met vele openbare gebouwen.

 

De Donau die langs dit district en dwars door de stad heen stroomt, brengt samen met de architectuur en belichting een zeer romantische sfeer. Aan de andere kant van de Donau vind je ook weer een van de plekken die je zeker bezocht moet hebben in Boedapest. Hier ligt namelijk Andrássy avenue dat samen met de prachtige huizen in neorenaissance architectuur de voornaamste diner- en winkelstraat van de stad vormt. Vlak naast Andrássy avenue en het Museum der Schone Kunsten vind je het Heldenplein dat samen met de boulevard ook een Unesco werelderfgoed site vormt.

 

In Boedapest vind je tevens ook de tweede oudste ondergrondse spoorweg van Europa, waarbij de eerste de metrolijn van London is. Met zijn talrijke UNESCO werelderfgoed sites, de vele musea en adembenemende uitzichten vormt Boedapest een ideale bestemming voor iedereen die van geschiedenis en cultuur in een romantisch jasje houdt. Wat je ook doet, Boedapest verovert je met zijn unieke charme.

Wat & Hoe Select Boedapest is daartoe de ideale reisgids. Met de uitklapkaarten, plattegronden en duidelijke wandelkaarten vind je altijd de weg. En dankzij de Top 10-selectie en de beste hotspots weet je zeker dat je niets mist. Deze eigentijdse reisgids van Wat & Hoe Select biedt je alle essentiële informatie die je nodig hebt voor een reis naar Boedapest.

André Oyen

 

 

 

00:03 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.