Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

25-07-16

Ivanov Hanna Bervoets

Bervoets-Hanna-Ivanov-nieuw_preview.jpg


 

Ivanov

 Hanna Bervoets

Uitgever: Atlas Contact

Prijs: 19,99

Bladzijden: 320

ISBN: 9789025446451

Maar emancipatie is geen kwestie van macht, het is een kwestie van opnieuw indelen: niet van stippellijntjes uitvegen, maar van stippellojntjes net ergens anders tekenen.

Het verhaal speelt in 1994,de aidsepidemie is op een hoogtepunt wanneer de homoseksuele Nederlander Felix van der Elsken journalistiek gaat studeren in New York, daar Helena Frank ontmoet en zijn leven een andere wending ziet nemen. Een andere verhaallijn ontwikkelt zich tussendoor rond Ilya Ivanov, de (niet-fictieve) Russische wetenschapper die in het begin van de 20ste eeuw de techniek van de kunstmatige inseminatie perfectioneerde en daarna overging tot het kruisen van diersoorten:. Hij liet zich ook verleiden tot pogingen om de ultieme hybride te creëren: die tussen aap en mens.

Aanvankelijk lukt het Felix niet erg om zijn draai te vinden, tot hij virologe Helena Frank ontmoet. Zij onderzoekt de oorsprong van het hiv-virus en is geobsedeerd door de fameuze kruisingsexperimenten van Ivanov. Felix is op zijn beurt gefascineerd door Helena en haar jongere assistente Lois, en raakt verstrikt in een gevaarlijke driehoeksrelatie met de nodige duistere kanten.

Ongeveer twintig jaar later (2014), Felix is inmiddels 43 jaar, hij heeft een serieuze relatie met Jonas, voor wie hij ook geheimen heeft, en wordt geconfronteerd met de dood van het personage dat een hoofdrol speelt in een van die geheimen, namelijk Helena Frank. Hij besluit naar haar crematie te gaan.

Op soepele wijze vermengt Bervoets de bizarre maar waargebeurde geschiedenis van de Russische held Ivanov met de memoires van Felix. Dat maakt Ivanov tot een ontluisterende roman over de invloed van cultuur op ethiek en over de grenzen die we trekken om te bepalen wie of wat we zijn.

De auteur laat personage Felix als veertiger in het heden terug kijken op de twintiger die hij was, hij communiceert zelfs met hem. De oudere Felix begrijpt de jongere Felix niet altijd, hij heeft bijvoorbeeld minder begrip voor zichzelf en meer voor Helena en Lois, want hij is iemand anders geworden. Zo toont Hannah Bervoets ook de wisselvaligheid van een identiteit. ‘Ivanov’ laat je nadenken over wat de mens precies is en waarom een mens-aap-hybride wel of niet gewenst zou zijn. Het is ook een uiterst intelligentboek met complexe personages met sterke en zwakke kanten die ambitie, twijfel en onzekerheid kennen. De roman schittert werkelijk door de combinatie van een relevant verhaal en een knappe schrijfstijl.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.