Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

23-07-16

Ontdek - Bali & Lombok Roland Dusik

index (12).png


 

http://www.een.be/programmas/vlaanderen-vakantieland/thom...

Ontdek - Bali & Lombok

Roland Dusik

Uitgever: ANWB

Nederlands 296 pagina's ANWB januari 20169789018039141

Hoe paradoxaal het ook moge klinken, op Bali wordt de dood uitbundig gevierd. Een crematie is zelfs het belangrijkste feest in het dorp, want als het lichaam verbrandt, wordt de ziel bevrijd.

Bali is een Indonesisch eiland, tevens een Indonesische provincie ten oosten van Java en ten westen van Lombok. Het is het westelijkste van de Kleine Soenda-eilanden. Het eiland meet 5561 km², en telt 3.216.881 inwoners (2002). Bijna 90% behoort tot de autochtone bevolking, de Balinezen, die grotendeels hindoes zijn en Balinees of Indonesisch spreken. De hoofdstad is Denpasar. Tot 1958 was de hoofdstad Singaraja.

Het eiland is populair onder toeristen, onder meer vanwege de stranden, het eten, het natuurschoon met sierlijke terrasvormige rijstvelden (sawa's) en vulkanen, de vele monumenten, waaronder de duizenden Balinese tempels, Pura en de specifieke Balinese cultuur, zoals de tempelspelen, gamelanmuziek en de danskunst. Bali staat bekend als surfersparadijs met vele stranden met verschillende soorten golven.

Bali wordt van Java gescheiden door de ondiepe Straat Bali die op het smalste punt acht kilometer is. De bredere Straat Lombok vormt de afscheiding met Lombok. Ten noorden ligt de Balizee, in het zuiden de Indische Oceaan.

Lombok is een mooi maar vooral rustig eiland. Veel reizigers die de drukte van het toeristische Bali willen ontlopen, komen op Lombok terecht. Lombok is het perfecte eiland voor totale ontspanning. De stranden zijn prachtig, de mensen zijn vriendelijk en je kunt er heerlijk eten. En je zit er binnen no time vanuit Bali. De verbinding is perfect geregeld. Daarnaast bieden de Gili eilanden aan de west kust een heerlijke ontspanning.

Lombok werd lang overschaduwd door Bali. Het ligt direct ten oosten van Bali en telt bijna 2,5 miljoen inwoners. Een groot deel hiervan woont in de hoofdstad Mataram. Lombok is niet zo toeristisch ingesteld als Bali en staat vooral bekend om de mooie natuur. Op Lombok wordt overwegend Sasak gesproken maar in bepaalde delen van het eiland wordt ook wel Balinees gesproken. Zeker niet iedereen spreekt goed Engels. Toch kun je een heel eind komen met een beetje geduld, zeker bij mensen die vaker met toeristen omgaan.

Een vast onderdeel van elke ontdek-gids zijn de favorieten, de lievelingsplekken van de auteur. En ook de 10 ontdekkingsreizen, waarmee de lezer zelf actief iets nieuws ontdekt, de bestemming zelf beleeft. Tevens een aantal essays met interessante achtergronden. Met deze gids in de hand ontdekt de lezer de bestemming op een andere manier en wordt hij verrast door nieuwe informatie.

Deze reisgids koppelt Bali & Lombok en neemt toeristen mee langs tempels, afgelegen dorpjes, bergtoppen, rijstvelden, kronkelige straatjes, familierestaurants, enz. De meerwaarde zit hem vooral in de uitgebreide achtergrondverhalen en de tips om de couleur locale te proeven. De gids zou geen reisgids zijn zonder praktische informatie zoals openingstijden, wat plattegrondjes, belangrijke adressen en hier en daar een foto.André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.