Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

20-07-16

Into Darkness Rachida El Garani

12357020_1033608786682524_1308375714779436265_o.jpg12105991_10153409131594442_5848248350926025008_n.jpg


 

Into Darkness Rachida El Garani

documentaire

België

31 min.

 

Al heel haar leven was Rachida El Garani gepassioneerd door fotografie en film. Haar vader was een filmfreak en hij koppelde engagement aan zijn liefde voor film en gaf dat ook aan zijn dochter door. Rachida wilde de filmtaal beter leren begrijpen en wilde diepgang geven aan journalistieke onderwerpen in combinatie met haar interesse voor film en muziek.

Het was dan ook geen evidente zaak om te gaan studeren na haar dertigste. Als dochter van een mijnwerker studeerde zij een richting in het beroepsonderwijs en had zij inmiddels al een carrière van 18 jaar opgebouwd in allerlei jobs in sales, administratie & consultancy. Toch besloot ze op haar 36ste, onder aanmoediging en steun van echtgenoot en kinderen aan het RITCS (Royal Institute voor Cinema & Sound) te studeren. Vier jaar later studeerde ze met grote onderscheiding af als Master Documentaire. De combinatie van parttime werken, een gezin onderhouden en gaan studeren in een volledig leerplan vergde nochtans enorm veel opoffering en organisatie. Bij momenten leek het hemel en hel maar elke dag voelde ze zichzelf groeien als filmmaker en het harde werk werd beloond met de documentaire ’Into Darkness’ op IDFA. Haar afstudeerfilm, ’Into Darkness’, ging in wereldpremière in zowel de ’studentencompetitie’ als de ’Kids & Docs competitie’ van het Internationale Documentaire Filmfestival in Amsterdam.

Ook werd zij Laureaat voor de VAF Wildcard Documentaire.

Binnen en Buitenlandse roem blijft zich opstapelen voor deze indringende documentaire. Ze werd de openingsfilm van FIDADOC, het festival van documentairefilm van Agadir, kende een presentatie buiten competitie op het filmfestival van Cannes en werd zo pas bekroond Op het vooraanstaande LA Film Festival binnen de kortfilmcompetitie die in totaal ruim 10 documentaires en meer dan 40 korte fictiefilms vertoonde als winnaar van de Publieksprijs voor Korte Film.

Het idee voor de documentaire kwam er toen El Garani in 2014 research deed voor een andere documentaire over mindervaliden in haar geboortestreek in Marokko.

Ze maakte van het onderwerp haar afstudeerproject voor haar filmstudies aan het RITCS.

 

Into Darkness is een intiem maar tevens respectvol portret. Ontroerend maar zonder goedkope emoties. De film maakt op een heel bijzondere manier gebruik van beeldtaal gecombineerd met accenten op elk geluid, elke stilte om de 'darkness' haast tastbaar te maken.

De film brengt het verhaal van de 11-jarige Mohamed in beeld. . Hij is slechtziend en hoopt niet helemaal blind te worden zoals de andere elf leden van zijn familie. Ook zijn tante Naïma koestert hoop voor de toekomst en wil de eerste van haar familie worden die een diploma haalt om zo de armoede te overwinnen waarin de diepgelovige familie leeft. Ook al zijn deze mensen door hun blindheid afgesloten van de maatschappij, toch geven ze niet op en blijven ze geloven in een betere toekomst.

Rachida werkt ondertussen voor het VRT Journaal en maakte ook reportages voor het programma Koppen op Canvas. Een langspeelfilm zit er nog niet meteen in. Deze gedreven filmmaakster hoopt eerst een vervolg te maken op “Into Darkness” en ook de familie financieel te kunnen ondersteunen. Als de situatie van het gezin verbeterd kan worden, wil ze dat doen door middel van een crowdfundingcampagne.

Toch prachtig hoe film ook een grote invloed op de realiteit kan hebben.

 

 

00:00 Gepost in Films | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.