Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

17-07-16

Bourgondië anders : een culturele reis Marc Demeyer

index (6).png


Bourgondië anders : een culturele reis

Marc Demeyer

2016

Davidsfonds 

ISBN nummer :

9789059087187

blz 95

Bourgondië (Frans: Bourgogne) is een van de 27 regio's van Frankrijk. Het heeft een lange geschiedenis als koninkrijk en hertogdom en is eeuwenlang een machtscentrum van betekenis geweest. Tot aan de Franse Revolutie bleef het een zelfstandige Franse provincie rond de stad Dijon. In 1790 verdween het en werd het opgedeeld in departementen: l'Yonne, Côte-d'Or, Nevers en Saône-et-Loire. De regio gaat op 1 januari 2016 fuseren met de aangrenzende regio Franche-Comté. Belangrijke steden zijn Dijon, Chalon-sur-Saône, Nevers, Auxerre, Mâcon, Beaune.

De kronkelige straatjes van Auxerre en haar rijke erfgoed maken van de hoofdstad van 'Basse-Bourgogne' een boeiende stad van kunst en geschiedenis. Op enkele kilometers van de wijngaarden van Chablis is Auxerre een bestemming om uitgebreid te verkennen en te proeven...

Bourgondië is met zijn religieuze kunst ook de schatkamer van een diep geloof. De kloosters van Cluny en Cîteaux behoorden tot de grootste kloosterordes van Frankrijk. In de Ste-Madeleinebasiliek van Vézelay, halteplaats op weg naar Santiago, rusten de relieken van Maria Magdalena. De abdijkerken van Fontenay en Pontigny zijn perfecte voorbeelden van religieuze architectuur.

MARC DEMEYER is historicus en gepassioneerd Bourgondiëkenner. Sinds vier jaar heeft hij er een tweede thuis gevonden vanwaaruit hij ontelbare ontdekkingstochten onderneemt door de verschillende regio's van Bourgondië. De foto's van zijn hand tonen een regio met vele (ver)gezichten. Met het boek Bourgondië anders maakt hij een prachtige en passionele culturele reis waar de lezer kan van mee genieten. Gedrenkt in de heerlijke Bourgognewijn laat je de landschappen voorbij glijden: bossen en akkerland rond Dijon, heuvels met wijngaarden rond Beaune, steden als Châlon-sur-Saône, Mâcon, waar het landschap en de huizen wat zuiderse allures krijgen. Dank zij dit boek ben je niet langer toerist, maar een reiziger door een authentieke streek met een mooie natuur, een interessante geschiedenis en een rijke culinaire traditie.

André Oyen

 

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.