Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

16-07-16

Diana Ozon Zwerfzang

51e0d97d584a80992f2171f951bd6a23.jpg


 Diana Ozon

Zwerfzang

Gedichten

48 pagina's, gebonden in harde kaft

Uitgeverij Passage

ISBN 97890 5452 3093

Foto auteur Mathilde muPe

Vormgeving Myrthe Huizinkveld

SLOTSPEL/

We hollen over ingesleten trappen /
gruwelen bij marteldingen/
gapen van munten en loden /
zegels in vitrinebakken/

kijken als prinsessen uit de ramen /
of er al verlossers komen/
moeiteloos veranderen we van sekse /
en worden ridders op de transen/

voetvolk op de binnenplaatsen/
we zorgen voor onzichtbare paarden /
en in het water buiten de muren /
huizen erg griezelige draken/

in het klim- en klauterparadijs /
voor jonge Amsterdammers /
naar Muiden verbannen/
op de jaarlijkse schoolreis/

 

Diana Ozon, pseudoniem van Diana Groenveld (Amsterdam, 7 augustus 1959) publiceerde haar eerste gedichten in de schoolkrant van het Hervormd Lyceum Zuid te Amsterdam. Na haar middelbareschooltijd begon ze een opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie maar haakte al snel af. Vanaf 1977 werd Diana Ozon een belangrijke spil in de Amsterdamse punkbeweging. De bekende gekraakte Zebrapanden in Amsterdam werden mede door haar toedoen omgetoverd tot een soort van punkhoofdkwartier waarin de punkclub DDT666 en het redactiecentrum van de roemruchte Koekrant waren gehuisvest. Diana Ozon was op dat moment de eerste en enige Nederlandse punkdichter en hielp daarmee een belangrijke brug te slaan tussen jeugd en literatuur. In 1991 publiceerde ze de schelmenroman Kraker Jack, over een dolgedraaide actievoerder. Met de bundel Stad Sta Stil sloot ze in 1993 de periode van punk en kraken af en sloeg vervolgens via cyberpunk nieuwe wegen in. In de jaren negentig ging de dichteres zich steeds meer bezighouden met computers en internet en in 1995 was ze de eerste Nederlandse dichter die via het World Wide Web voordroeg. In 2005 kwam haar poëzie weer in boekvorm uit met de bundel Bronwater, in 2009 gevolgd door de bundel Hartspanne. Met de band De Drie Boeddha’s brengt ze poëzie op muziek van gitariste en componiste Wil Schmal.

Diana Ozon is tot op heden actief als performance-dichter in de Nederlandse traditie waartoe ook Simon Vinkenoog, Johnny van Doorn, Jules Deelder en Bart Chabot gerekend kunnen worden.

In Zwerfzang observeert en ondergaat Diana Ozon de dooltocht door het leven: kind zijn, opgroeien, ontheemd zijn, een weg vinden, wortelen en afscheid nemen. Ook religie, muziek en andere kunsten krijgen de nodige aandacht. Wat heel sterk opvalt is de maatschappelijke betrokkenheid van de auteur. En die betrokkenheid verspreidt zich over zo wat heel de bundel maar piekt in het gedicht Moeder, dat gebaseerd is op een krantenbericht uit 2004 en dat een erg confronterend portret van een Libanese vrouw schetst, die met haar zeven kinderen in een bushokje in Groningen haar toevlucht zoekt. Politiek getint is dan weer het gedicht Malta waarin de Europese dominantie aan de kaak wordt gesteld. Deze mooie en rijke bundel wordt afgesloten met een hommagegedicht aan wijlen Simon Vinkenoog en is tevens een ode aan het leven, het leven dat in al zijn facetten en passie door deze bundel stroomt.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN, Poëzie | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.