Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

14-07-16

Ontdek - Bordeaux & Atlantische kust Manfred Gorgens

9789018039752V.jpg


ANWB Ontdek - Bordeaux & Atlantische kust

Bordeaux, Garonne, Dordogne, Médoc, Côte d'Argent, Les Landes, Côte Basque, Baskenland

Auteur: Manfred Gorgens

296 pagina's ANWB 20169789018039752

In een chique stad als Bordeaux verwacht men een dergelijke buurt niet, maar de Quai de Paludate met zijn bars, clubs en disco's is een laatste herinnering aan de haven, die ooit de sfeer van het uitgaansleven bepaalde.

Bordeaux is een stad in het zuidwesten van Frankrijk. Het is de hoofdstad van het departement Gironde, van de voormalige regio Aquitanië en van de nieuwe, grotere regio Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes. Het is de historische hoofdstad van de regio Gascogne. De agglomeratie is georganiseerd in een verband van gemeentes, de Communauté Urbaine de Bordeaux (CUB).

De stad bestaat onder anderen uit de volgende wijken: de oude binnenstad, de wijken Grand Parc, Saint Seurnin en Chartrons, het moderne Mériadeck en verder de buitenwijken Le Lac, Caudéran en als enigen op de rechteroever van de rivier La Bastide en La Benauge.

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad is de Place des Quinconces, het grootste plein van Frankrijk en een van de grootste pleinen van Europa, gelegen aan de noordkant van de oude binnenstad. Op dit plein staat het Monument aux Girondins, een zuil met twee monumentale fonteinen aan de voet.

Bordeaux-Lac is een buitenwijk die in de jaren zestig en zeventig van vorige eeuw is aangelegd. Naast woonflats zijn er in deze wijk vele kantoorgebouwen, een overdekte velodroom en een congrescentrum te vinden. La Bastide is de buitenwijk die aan de overkant van de rivier ligt. Omdat de haven altijd in de stad langs de rivier lag, had de stad haar rug naar de rivier gekeerd, waardoor deze wijk verloederde en ondergewaardeerd werd. Sinds het herstructureringsplan van het begin van de 21e eeuw wordt deze wijk opgeknapt.

De stad is over de hele wereld bekend om de wijnen die uit de omgeving komen. Sinds juni 2007 staat een deel van de stad, de Port de la Lune, op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

De 'Ontdek'-reisgids van de ANWB is een uitgebreide gids voor reizigers die ondergedompeld willen worden in de cultuur van een land of streek. De reisgids van Bordeaux & Atlantische kust neemt de lezer mee langs grote steden, karakteristieke dorpen, beroemde ‘chateaux’ en landschappelijke hoogtepunten als de Gorges de Kakouetta, romaanse kerken van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela, kronkelige straatjes, familierestaurants, in het kort: op ontdekkingsreis. De meerwaarde zit hem vooral in de uitgebreide achtergrondverhalen en de tips om de couleur locale te proeven. De gids geeft ook praktische informatie, zoals openingstijden, wat plattegrondjes, belangrijke adressen en hier en daar een foto. Vaste onderdelen zijn de lievelingsplekken van de auteur, tien uitvoerig beschreven hoogtepunten en een losse wegenkaart. Voor de cultuurliefhebber is dit zeker een aanwinst in het aanbod van reisgidsen.

André Oyen

 

 

00:14 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.