Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

12-07-16

Azoren : 9 eilanden midden in de Atlantische Oceaan Roman Martin

index (4).png


Azoren : 9 eilanden midden in de Atlantische Oceaan : 77 kust-en bergwandelingen

Roman Martin

Uitgegeven door Elmar in 2016 263 p. : ill.ReeksRother wandelgidsenISBN9789038925486 (paperback)

De inwoners van de Azoren zijn Portugezen, maar toch net anders. Veel van de eerste kolonisten uit de Alentejo en de Algarve. On de centrale eilandengroep vestigden zich vele Vlamingen en tijdens de tijd van de bezetting ook enkele Spanjaarden.

De Azoren vormen een archipel in de Atlantische Oceaan op een afstand van 1370 km van het Iberisch Schiereiland en op circa 2341 km van het Amerikaanse vasteland (1934 km naar het eiland Newfoundland, behorend tot het Amerikaanse continent). Deze archipel bestaat uit negen bewoonde eilanden en acht onbewoonde eilandjes (samen de Formigas Bank genoemd) die samen een autonome regio van de republiek Portugal uitmaken en aldus deel uitmaken van de Europese Unie. De Azoren hebben een totale oppervlakte van 2247 km² en tellen ca. 250 000 inwoners. Het nationale parlement zetelt in Horta op Faial. De grootste stad, Ponta Delgada, ligt op het oostelijke eiland São Miguel.

De negen eilanden van de Azoren zijn allen van vulkanische oorsprong. De hoogste vulkaan is de Pico op het gelijknamige eiland, die 2351 meter hoog is, en daarmee de hoogste piek van heel Portugal. De westelijkste eilanden, Flores en Corvo, liggen circa 500 km van het zuidoostelijkste, Santa Maria, verwijderd.

 

De bewoners van de tamelijk onvruchtbare Azoren leven hoofdzakelijk van de veehouderij, maar er worden ook wijndruiven, ananas, bananen en thee verbouwd. In het verleden stonden de Azoren bekend om de walvisjacht. Veel bemanningsleden van walvisvaarders kwamen hier vandaan. Tegenwoordig is het kijken naar de walvissen een toeristische attractie.

 

Horta op Faial is een populaire aanlegplaats voor zeiljachten die de Atlantische Oceaan oversteken.

De gevarieerde berg- en kustlandschappen van de Azoren lenen zich prima voor avontuurlijke wandelingen.

Deze Nederlandstalige Rother-wandelgids beschrijft 77 wandelroutes, verspreid over alle negen eilanden, die ten miste redelijk bereikbaar zijn met de auto of openbaar vervoer. De routes variëren in moeilijkheidsgraad van routes voor onervaren wandelaars tot routes waarvoor oriëntatie-ervaring en een goede conditie vereist zijn, en in lengte van routes van een uurtje tot routes die een hele dag in beslag nemen. Van elke wandelroute is een overzichtelijk kaartje en een hoogteprofiel opgenomen, alsmede een korte omschrijving van de omgeving, de bereikbaarheid, de wandeltijd, de moeilijkheidsgraad, eet- en drinkgelegenheden en wandelalternatieven. De beschrijvingen zijn bondig, maar duidelijk. GPS-tracks van de routes zijn te downloaden via de website van uitgeverij Elmar. Praktische tips voor het reizen naar, tussen en op de eilanden, tips voor het wandelen, een introductie van de eilandengroep en de eilanden afzonderlijk, fraaie landschapsfoto's en een register completeren de gids. Praktische en zeer degelijke gids voor natuurliefhebbers die de berg- en kustlandschappen van de Azoren wandelend willen ontdekken.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.