Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

10-07-16

Tom Lanoye – Revue Lanoye

9200000040608180.jpg


Tom Lanoye – Revue Lanoye. Prometheus, Amsterdam, 340 blz. € 19,90. 9789044629095

 

Mijn vader dronk de woorden van Jan Wauters in zoals hij kon genieten van een biertje. Met volle teugen en met volle overgave en in het grootste vertrouwen . Het was een onvergetelijke en aandielijke aanblik.

Een boek met essays, polemieken en columns van Tom Lanoye dat geeft altijd momenten van linguïstisch vuurwerk maar ook van verwondering.

Niemand is opnieuw veilig voor het vitriool dat Lanoye naar links en zeker naar rechts laat spatten. Maar wanneer hij hommage brengt aan collega-schrijvers en dichters of andere van zijn rolmodellen zien we een heel andere Tom, namelijk eentje van respect en genegenheid. Maar wat hij ook schrijft de passie en de scherpte zijn altijd zijn altijd goed beargumenteerd en gedocumenteerd.

Hij schrijft heel gedreven over het afscheid van 2 vrienden, schrijver Gerrit Komrij en sportjournalist Jan Wouters met wie hij zijn liefde voor Zuid-Afrika deelde. Het wordt kritisch maar ook grappig wanneer het afscheid van zwarte piet, het Vlaamse kunstbeleid, het verbod op boerkini's en de Brexit. Kritiek en lof worden gemengd wanneer de literaire erfenis van Louis Paul Boon, Jef Geeraerts en Georges Rodenbach aan bod komen. De echte rode draad van het boek wordt gevormd door de stukken die Lanoye schreef over een zaak die in Vlaanderen heel wat verbijstering en woede opriep namelijk de dood van Jonathan Jacob, een zesentwintigjarige psychotische man, die niet werd opgenomen in een kliniek, maar in een politiecel door een speciaal politieteam in elkaar wordt gebeukt, waarna hij aan inwendige verwondingen overlijdt. Een zaak die ongetwijfeld in de doofpot zou zijn gestopt als de vader van het slachtoffer niet de camerabeelden van die actie naar buiten had gebracht. (Pas 6 jaar later volgt er een rechtszaak tegen de betrokken 'bottinekes' van het Antwerpse politiekorps.) Lanoye beschrijft met stijgende verontwaardiging het politieke gemarchandeer, de uitsteltechnieken van de advocaten en het haperende rechtssysteem (waarbij zelfs de vader wordt aangeklaagd wegens het lekken van informatie). Lanoye spaart niemand van de betrokken sjoemelaars achter het drama, alleen de vader van het slachtoffer krijgt het warmst mogelijke huldebetoon.

Maar wat het onderwerp ook mag zijn, het proza van Schrijver Tom Lanoye als literaire scherprechter, genadeloze satiricus en satanische columnist veroorzaakt een buccolische tornado in Revue Lanoye een boek dat uitpuilt van de genialiteit en de woordkunst.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.