Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

09-07-16

Japan Marion Tijsseling Johan Somerwil

index (1).png


Japan

Marion Tijsseling

Johan Somerwil

 

Gottmer 2016

431 p. : ill.ReeksDominicus landengids

ISBN9789025762360

Het Japanse landschap biedt een grote variatie; van de koude gebiden in het noorden naar gematigder en subtroptsche bzones in het zuiden. Bergen en meren , grillige kusten en rotsen , dichtbebouwde gebieden en onherbergzame oorden wisselen elkaar af.

Na vijftien jaar in Japan gewoond, gewerkt en gereisd te hebben treinde Marion kriskras door het land. Een fijne manier van reizen, want Japan heeft het beste openbaarvervoersysteem ter wereld.

Het werd een afwisselende tocht, van het noorden via het oosten naar het zuiden en dan nog het westen. Marion heeft de richting bepaald waarin de reis verloopt, maar laat zich inspireren door ingevingen en aanbevelingen van Japanners die ze tegenkomt.

 

Deze reis was de basis voor de nieuwe Japangids van Dominicus liever gezegd de voorgaande Dominicus Japangids die door Johan Somerwil was gemaakt, heeft zij aangevuld, geactualiseerd en van nieuwe foto's voorzien.

Het totale oppervlakte van Japan beslaat zo'n 378.000 km². Het land bestaat voornamelijk uit de vier grote eilanden: (van noord naar zuid) Hokkaido, Honshu, Shikoku en Kyushu. De archipel strekt zich enkele duizenden kilometers uit van het uiterste noorden, bij het Russische Sachalin, tot het uiterste zuiden nabij Taiwan. Honshu is het grootste eiland met een oppervlakte van 231.000 km²; hierop liggen de belangrijkste steden van Japan. Tevens behoren de Riukiu-eilanden ten zuiden van de vier grote eilanden tot Japan, samen met vele andere kleinere eilanden. Het land is verdeeld in 47 prefecturen. Op Hokkaido ligt een gebied waar onder meer de Ainu wonen, de oorspronkelijke bewoners van Japan.

De algemene eigenschappen van de vier belangrijke eilanden zijn: besneeuwde steile bergen (waaronder de beroemde vulkaan Fuji), korte rivieren, beboste hellingen, onregelmatige, mooie meren en kleine, vruchtbare vlaktes. De langste rivier van Japan, de Shinano, is slechts 367 kilometer lang. Ongeveer twee derde van het landoppervlak is bedekt met bossen. Op het gecultiveerde land, dat slechts 11% van het totale grondgebied van Japan vormt, is de bevolkingsdichtheid zeer hoog.

Dominicus Reisgidsen zijn gidsen voor avontuurlijke en geïnteresseerde mensen. *met extra aandacht voor geschiedenis en cultuur van het land *geschreven door Nederlandse auteurs. Of het nu om een avontuurlijke reis gaat, om een lekkere vakantie of om een korte stedentrip: met Dominicus reis je verder en mis je niets...Hypermoderne architectuur en techniek bestaan naast eeuwenoude tradi¬ties en ondoorgrondelijke gebruiken. Deze Nederlandstalige gids behandelt op heldere en leesbare wijze de geschiedenis, religie, kunst en cultuur van Japan. Een apart hoofdstuk over eten en drinken is opgenomen. Alle te bezoeken toeristische hoogtepunten worden op duidelijke wijze beschreven; eveneens zijn de meest recente bezienswaardigheden opgenomen. Het boek bevat veel gekleurde kaarten en mooie kleurenfoto's. De laatste 47 bladzijden geven praktische informatie, zoals nuttige adressen, hoe te reizen naar Japan en het binnenlands vervoer, festivals en bankzaken. Alles is op duidelijke manier beschreven. In aparte kaders worden interessante 'weetjes' beschreven. Het bevat ook een korte Japanse taalinstructie.

André Oyen

 

23:28 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.