Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

29-06-16

Wondenland Rudolf Hecke

Wondenland_web.jpg


Wondenland

Rudolf Hecke

Uitgever: Vrijdag, Uitgeverij

2016 366p

 

9789460014130

De ochtend dat ik genezen werd verklaard was het de lente zelf die het me kwam vertellen . Mijn geboortedorp tochtte door de kamer en ploegde een spoor van nooit te vergeten geluk in de akker van mijn geheugen. Daar werden de zaadjes geplant van het besef dat geluk niet uit werkelijkheid bestaat, maar uit de volharding om het zich in te beelden.

 

Gitarist Rudolf Hecke (°1961), is songwriter

en componeerde voor al deze projecten ook steeds de songs zelf (tekst & muziek) en co-producete de meeste albums en singles. Sinds 2000 runt hij de opnamestudio Factasy.

Gedurende de jaren '80 uit vorige eeuw was Rudolf Hecke actief als dichter/performer en opende menig poëzietreffen waar hij voldoende volgelingen aan overhield om zijn poëziebundels 'Ik wil weg van alle dagen voor vandaag' en 'La chaotica' uit te verkopen. Hij onderhield een gekoesterde briefwisseling met Simon Vinkenoog, Johnny Van Doorn en Hugo Claus.

De jaren die volgen ligt de nadruk vooral op het schrijven van songteksten, Nederlandstalige en Engelstalige, voor eigen projecten en voor anderen.

Vanaf 2008 werkte Rudolf aan de eerste Nederlandstalige biografie van Serge Gainsbourg die in december 2012 uitkwam bij uitgeverij EPO en door de pers lovend wordt onthaald. In 2013 start er een lezing/ muzikale conference tournee rond het boek met Rudolf als verteller/performer. De tour evolueert van bibliotheken en boekhandels naar culturele centra en theaters en deed tot op heden meer dan 80 locaties aan.

De biografie is ondertussen aan haar tweede druk toe en Rudolf schrijft aan een vervolg.

En nu is er Wondenland (uitgeverij Vrijdag), dat bestaat uit een roman, een parallelroman (i.s.m. prof Dirk De Wachter) en een cd met originele composities van Rudolf. Het boek is ook een gelijknamige muziektheatervoorstelling die vanaf juni 2016 op de planken staat. www.wondenland.beIn

Het unieke verhaal van Wondenland start op een kantelpunt. Een moment waarop het

hoofdpersonage bruusk wordt geconfronteerd met een hersenscanonderzoek.

Zijn reactie is graven in het verleden, op zoek naar zaadjes van wat er is gegroeid.

Hij herbeleeft en komt tot de ontzettende conclusie dat zijn leven eigenlijk de vrucht is van zijn stevig ontwikkelde fantasie. Het leven dat hij meent te hebben geleid, komt niet echt overeen met de buitenwereldse werkelijkheid. Daar ontspint zich het thema van Wondenland.

En dan begint de tocht naar wat echt is en wat niet. En naar de vraag of men best in zijn fantasie blijft leven of men beter het bekende weggooit en zich tevreden stelt met de realiteit. Het is een hevige strijd die de hoofdpersoon uitvecht in Wondenland . Het wordt dermatig heftig dat de auteur besluit om met zijn hoofdpersoon naar een psychiater te trekken en hun beider eigen diepste geheimen ontsluierd te weten. Professor Dirk De Wachter stond open voor dit experiment dat de lezer kan volgen in de bijhorende parallelroman Achter Wondenland. Deze ontaardt trouwens in een echte thriller, want fantasie en werkelijkheid raken dusdanig met mekaar in de clinch dat ook de psychiater wordt meegesleurd in een onvermoed en complex plot.

Wondenland moest volgens de auteur ook een muzikale identiteit krijgen, het werd niet één lied, maar een hele cd. Zestien liederen die putten uit de gebeurtenissen in zijn roman.

De hoofdpersoon van Wondenland heerst over zijn land van wonden, legt pijn uit als schoonheid en wil deze muzikaal benadrukken.

En zo kunnen we genieten van de prachtige stem van de gerenommeerde mezzosopraan Marianne Vliegen, die de liederen naar haar stem boetseerde. De liederen kruisen met gesproken passages uit het boek. Dirk De Wachter hoor je dus ook echt op de cd, net als de hoofdpersoon/auteur.

Wondenland is een ietwat groteske maar ook boeiende onderneming waarin beeld, klank, woord, experiment, dialoog en monoloog voortdurend de strijd aangaan om te bewijzen wat nu fictie is en wat niet, en of ze uit dat kluwen wijs raken moet de lezer zelf ontdekken. Persoonlijk vond ik het wel een fascinerende zoektocht die uiteindelijk toch een uniek woord-en klankspel biedt.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.