Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

28-06-16

Lezen, een gebruiksaanwijzing Dirk Leyman

9789463100038.jpg


 

https://www.youtube.com/watch?v=Oi6t0WxFlZk

Lezen, een gebruiksaanwijzing

Dirk Leyman

Illustrator

Brecht Evens

9789463100038

Polis 2015

317 p.

Maar niet alleen zijn dichte familie kreeg een flink aandeel in De avonden. Een cruciale rol was ook weggelegd voor verzetsman Bob van Amerongen (1924-2014) onder zijn alias Viktor Poort. Wanneer Poort, zijn vroegere klasgenoot op het gymnasium, bij Frits van Egters eens polst hoe het er thuis aan toegaat, antwoordt die : ‘Heel slecht, heel slecht, Viktor.'

Dirk Leyman Leyman (1965-) sterrecensent van De Morgen en destijds ook initiatiefnemer van de site De papieren man (2006-2011) die bekroond werd met de Dutch Bloggie als beste literatuurweblog en de Parnassusprijs van het Vlaams Fonds voor de Letteren, is een literatuurkenner puur sang. Hij schrijft voor talloze andere publicaties, ook over fotografie. Leyman stelde twee literaire stedenboeken samen: Gent, de dubbelzinnige (2000, met Marco Daane) en Nice, muze van azuur (2004).

Voor de achterste bladzijde van de boekenbijlage van De Morgen mocht hij bijna wekelijks een rubriek schrijven: “Fictief personage, echt bestaan” waarin hij ging opsporen welke echte persoon aanleiding gaf tot of als model diende voor een romanpersonage.

Deze krantenartikelenreeks werd tot een goddelijk boek omgewerkt.

Het is een 300 pagina's dik boek geworden met daarin 50 tekstjes die inzoomen op 50 boeken en hun personages, gerangschikt naar de namen van de auteurs in alfabetische orde, hun persoonlijkheid en die van hun personages - met een schets van hun echt én fictief leven een fragmentje uit het besproken boek. Het zijn bestsellerschrijvers, minder bekende schrijvers, gewone schrijvers, Nederlandstalige schrijvers, schrijvers uit de wereldliteratuur, maar ook stripheld Kuifje ontbreekt niet.

In dit mooi uitgegeven boek behandelt Dirk vijftig romanpersonages en beschrijft daarbij de 'echte mensen' die voor hen model hebben gestaan. Zo passeren o.a. Alice in Wonderland, d'Artagnan, Blauwbaard, Madame Bovary, Robinson Crusoe, Victor Frankenstein, Jay Gatsby, Dorian Gray, Heathcliff, Sherlock Holmes, Dr Jekyll (en Mr Hyde), Kuifje en Moby Dick de revue, alsmede andere personages uit het werk van Grunberg, Verne, Thomas Mann, Bukowski, Joyce, De Beauvoir, Coetzee, Garcia Márquez, Boon, Nescio, Pasternak, Murakami, Palmen, Goethe, Camus, Kerouac, Zola, Orwell, Ibsen, Wolkers, Woolf, Voltaire, Nabokov, Reve, Mulisch, Claus, Hermans, Campert, Elsschot en Perec.

De schrijver heeft een enorme passie voor de taal en alles wat met literatuur te maken heeft en brengt je door zijn gedrevenheid zodanig in ban van de de 50 boeken dat je ze meteen wil gaan lezen of herlezen. Een mooiere vorm van leesbevordering is haast ondenkbaar.

De prachtige illustraties van Brecht Evens die tussen de leesbladzijden telkens weer opduiken maken het van dit boek een zeer aangename literaire ervaring.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.