Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

25-06-16

In uiterste staat - Frederik Lucien De Laere

In uiterste staat Omslag def-page-001.jpg


In uiterste staat - Frederik Lucien De Laere

ISBN 9789460014642

2016

 

Uitgeverij Vrijdag

uit Drang/

Hun leven staat op het spel./

Binnen de lichamen/

voltrekt zich een rel,/

van het gerommel van genen/

gaan zij zweten en zweven./

 

Frederik Lucien De Laere (Brugge, 19 augustus 1971) is een Vlaamse dichter. Hij debuteerde in 2003 met de bundel "Paniek in het circus" (Poëziecentrum) en publiceerde eerder gedichten in literaire tijdschriften (De Brakke Hond, Deus ex Machina, Poëziekrant ...).

Werk van hem werd ook opgenomen in de bloemlezingen "Vanuit de lucht – de eerste generatie dichters van de eenentwintigste eeuw" (Uitgeverij Passage), "de Dikke Komrij" (Bert Bakker, editie 2004), "Hotel New Flandres" (Poëziecentrum).

 

Inmiddels oubliceerde hij ook nog "De martelgang", ‘Secuur', en nu is er dan zijn vierde bundel 'In uiterste staat'.

 

De Laere werkte in 2006 mee aan "dicht/vorm", een project rond poëzie en animatiefilm.

 

Voor de stad Damme schreef hij in opdracht het gedicht "Hondsdamme", dat op tien panelen op tien verschillende locaties in de stad werd uitgehangen, van juli tot november 2006. In 2007-2008 was hij stadsdichter van Damme.

 

Hij maakt deel uit van de dichtersgroep Het Venijnig Gebroed en treedt regelmatig op in Vlaanderen en Nederland.

 

Hij gaf voordrachten op o.m. Theater aan Zee, Lowlands-festival, Dichter aan huis, Poetry International, Crossing Border.

 

De Laere werd uitgeroepen tot winnaar van de wedstrijd '1001 Pikante Gedichten'. Dit initiatief ging uit van Creatief schrijven en moedigde dichters aan om erotische, nog niet eerder gepubliceerde gedichten van het pikante soort in te sturen. Hij won met een titelloos gedicht.

 

In mei 2012 verscheen de bundel "Opgezet Spel", de eerste gezamenlijke bundel van de dichtersgroep Het Venijnig Gebroed.

De flapzijde van deze bundel vermeldt dat in de gedichten de limieten van het menselijk bestaan' centraal staan. En dat is inderdaad zo. De dichter maakt een duidelijke verkenning van wat die uiterste staat kan zijn: Is het pure liefde, ascese, ultieme lichamelijke of geestelijke inspanning, het tonen van intense emoties, ultiem genot of schuld en zondebesef... met in de hoofdrol een hedendaagse Maria Magdalena. Ook gedichten over o.a. sjamanisme, insomnia, stunts, passie, ziekte, oorlog, ontbering en slavernij passeren de revue, in een zowel historisch als actueel tijdskader.

In sommige gedichten zit een surrealistische en bevreemdende sfeer, terwijl andere dan weer heel realistisch lijken. Ze zijn allen echter in een mooie taal en stijl opgetrokken en laten de lezer in diverse tijdsperiodes en gebeurtenissen vertoeven.

André Oyen

 

18:38 Gepost in BOEKEN, Poëzie | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.