Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

22-06-16

Eutopia/Blackout Patrick Bernauw

index.png


Eutopia/Blackout
Patrick Bernauw
Bernauw, 2016, 70 p.

" Want in Eutopia waart gij/ die ik vereer, begeer,/ gij die in mijn ziel zit,/ mijn ziel zijt,/ mijn stil geluid, gij die/ maakt dat ik als in een droom/ mijn eigen verbeelding zie/ in de kalme tover der Poëzie./"

Patrick Bernauw (°1962) schreef stripscenario's, was productieleider en regisseur bij het Onafhankelijk Radiofonisch Gezelschap Orage, dat luisterspelen en culturele programma's maakte voor vrije radio's. Vanaf 1981 publiceerde Bernauw essays, romans, verhalen, voornamelijk "historische mysteries", en schreef hij toneelstukken, luisterspelen en televisie-scenario's. Tot zijn bekendste werken behoren Mysteries van het Lam Gods, in samenwerking met Guy Didelez, Het Infernaat en In het teken van de ram. Zijn proza-werk voor de jeugd werd twee maal bekroond met de John Flandersprijs voor Vlaamse Filmpjes, en het werd vertaald in het Frans, het Duits, het Noors, het Italiaans, het Spaans en het Pools. Zijn meest recente werken zijn doorgaans historische thrillers voor volwassenen, zoals Het Bloed van het Lam (2006), Nostradamus in Orval (2007),Het Illuminati Complot (2008), De Paus van Satan (2011), De Zaak Louis XVII (2012) en Het Geslacht van de Engel (2014). In 2015 publiceerde hij samen met Ysa Pastora 'De Hamer van Thor' (historische non-fictie).,
In 1998 richtte Patrick samen met zijn broer Fernand het muziektheatergezelschap Compagnie de Ballade op, dat zowel voor een volwassenen publiek als voor jongeren speelt. Patrick Bernauw schrijft niet alleen de teksten waarvoor zijn broer Fernand de muziek componeert, maar regisseert de stukken ook en acteert/zingt erin mee. Met De Sterke Verhalen Blues trok hij meer dan tien jaar door het hele Vlaamse land. In 2005 werd Compagnie de Ballade onderscheiden met de prestigieuze Visser Neerlandia Prijs voor Musical, voor de productie Scharpenelle.

Momenteel houdt Patrick Bernauw zich vooral bezig met de reeks stadsspelen Mysterieus België, en met zijn eigen digitale uitgeverij (ebooks en printing on demand) de Scriptomanen en met de Utopia Podcast.
In 2016 is het 500 jaar geleden dat Dirk Martens uit Aalst de Utopia van Thomas More op de drukpers legde van zijn atelier in Leuven. In Aalst wordt dat onder meer herdacht met de Podcast (E)Utopia... en dit nieuwe boek van Patrick Bernauw. Eutopia/Blackout bevat zowel een essay over "blackout poetry" als een proeve stiftgedichten én gedichten die dan weer gebaseerd zijn op de blackouts. De thema's lagen voor de hand: (E)Utopia, de vluchtelingencrisis, Parijs 13 november en dat andere wonderbaarlijke eiland... Atlantis.
Technisch én inhoudelijk knappe bundel.
André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN, Poëzie | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.