Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

21-06-16

schrijfster Benoîte Groult overleden

uitliefdevoorhet.jpgDe Franse feministische romanschrijfster Benoîte Groult is op 96-jarige leeftijd in haar slaap overleden, zo heeft haar familie bekendgemaakt.
De schrijfster is vooral bekend van de roman "Zout op mijn huid" (1988). "Zij ging heen, zoals zij het wilde, zonder te lijden", zei haar dochter Blandine de Caunes aan het Franse persbureau AFP.

Groult was afkomstig uit de Parijse hogere klasse. Haar eerste in 1972 gepubliceerde roman "La part des choses" - het boek werd in het Nederlands uitgegeven onder de titel "Het leven zoals het is" - thematiseert al de relaties tussen man en vrouw.

"Zout op mijn huid" ervaarde ze zelf als haar feministische doorbraak, schreef ze in haar autobiografie. Tot de publicatie van "Zout op mijn huid" in 1988 genoot Benoîte Groult vooral bekendheid in Frankrijk. Als ik-figuur beschrijft Groult daarin de hartstochtelijke relatie tussen een Parisienne en een visser.

Vooral in Frankrijk werd de roman in het begin als "Vrouwenporno" en "Ode aan de fallus" gehekeld. Intussen behoort het boek tot de klassiekers van de erotische literatuur. In 1992 werd de roman verfilmd door Andrew Birkin, met Greta Scacchi en Vincent D'Onofrio in de hoofdrollen.(Belga)
Uit liefde voor het leven
Benoîte Groult
Arena, 2006, 256 p.
"Vrouwenhaters zijn als serieverkrachters. Je laat zien dat feminisme steekhoudend is, op het moment lijken ze het toe te geven en dan laat je ze gaan en beginnen ze weer van voren af aan. Dezelfde clichés over ‘de vrouwtjes’, dezelfde afgezaagde grappen. "

Benoîte Groult kende in 1990 wereldwijd succes met haar roman Zout op mijn huid. Dit was een revolutionair boek. Anno 2006 had zij nog niets van haar strijdbaarheid verloren.

Op adembenemende wijze vertelt Benoîte Groult in Uit liefde voor het leven
het verhaal van twee krachtige vrouwen, die de lef hebben om hun lot in eigen hand te nemen. Marion had zich jaren geleden al neergelegd bij het feit dat haar huwelijk niet zo gelijkwaardig was als ze van tevoren had gehoopt, en dat trouw zijn iets anders betekent voor mannen dan voor vrouwen. Maar dan leert ze Brian kennen en gaan de verhoudingen langzaam schuiven. Marions moeder Alice, ooit voorvechtster op het gebied van de vrouwenemancipatie, heeft zo haar eigen problemen. Ze is in de tachtig, maar verwerpt ze het idee dat ze ‘te oud’ zou zijn.
Uit liefde voor het leven is nog altijd met passie en vaart geschreven en onderlijnt nogmaals dat leeftijd geen rem op creativiteit of levenslust hoeft te zijn! Een heerlijk boek!
André Oyen

20:13 Gepost in Andere, BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.