Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

21-06-16

Normandië / Bretagne Joke Radius

index (14).png


 

Normandië / Bretagne

Joke Radius

4de geheel herziene druk

Uitgegeven door Gottmer/Becht in 2016

isbn 9789025745561

19,95 338

Normandië was reeds een toeristische bestemming in het begin van de 19e eeuw. In de zomer van 1825 telde Dieppe al een 600-tal Engelse residenten. In 1830 illustreerde de Britse schilder William Turner een eerste toeristische gids over Normandië: "Romantic Normandy".

 

Normandië speelde in de Tweede Wereldoorlog een hoofdrol vanwege de landing van de geallieerde troepen op D-Day (6 juni 1944) in het kader van Operatie Overlord. In de daaropvolgende gevechten leden met name de steden Caen en Saint-Lô zware schade. In augustus 1944 waren de ergste gevechten voorbij, maar pas op 12 september werd Le Havre bevrijd.

In Normandië wonen 3,3 miljoen mensen. De grootste steden zijn Rouen, Le Havre, Caen, Cherbourg en Évreux. Rouen was ooit de hoofdstad van geheel Normandië. Nu is het die van Haute-Normandie, terwijl Caen de hoofdstad van Basse-Normandie is.

De streek heeft culinair een bekende klank als producent van bekende kazen als de camembert, de pont l'Évêque en de livarot, van de appels en van dranken als calvados, cider en pommeau. Een klein deel van de bevolking spreekt de Normandische streektaal nog.

Normandië telt een veelheid aan toeristische bezienswaardigheden, waaronder vier werelderfgoed-monumenten en -sites: de Mont-Saint-Michel (3 miljoen bezoekers per jaar), het wandtapijt van Bayeux uit de 11e eeuw, het centrum van Le Havre dat door de architect Perret na de Tweede Wereldoorlog in de oorspronkelijke staat werd heropgebouwd en de natuurlijke site van het eiland Tatihou. Andere bekende toeristische trekpleisters zijn de landingsplaatsen-stranden van D-Day (1,7 miljoen bezoekers voor het Amerikaanse kerkhof van Colleville-sur-Mer), het huis en de tuin van de impressionistische Franse schilder Claude Monet in Giverny (485 000 bezoekers in 2010) en de klippen van Étretat.

Omdat Bretagne als schiereiland wel over 1700 km kust beschikt, kent het vele mooie uitzichtpunten en natuurlijke wonderen, zoals de Roze Granietkust (Côte de Granit Rose) aan de noordkust van Bretagne in het departement Côtes d’Armor. De zeldzame roze granietblokken bestrijken slechts 30 km van de Bretonse kust en komen verder maar op drie andere plaatsen op de wereld voor: in Ontario, in China en op Corsica. In de Finistère, op het meest westelijke puntje van Frankrijk, bevindt zich de Pointe du Raz, die 70 meter boven de oceaan uitsteekt. Het uitzicht vanaf hier over de oceaan inspireerde ooit de Franse schrijvers Victor Hugo en Gustave Flaubert. In de verte kun je op het eiland Île de Sein de beroemde vuurtoren Ar Men (Bretons voor de steen) zien staan. Aan de zuidkust van Bretagne, in het departement Morbihan, ligt de Golfe du Morbihan, dat in het Bretons kleine zee betekent. In deze binnenzee liggen 42 kleine eilanden, waarvan de Îles aux Moines en het Île d’Arz de grootste zijn. Dit zijn overigens niet de enige eilanden die Bretagne rijk is.

Bretagne staat onder meer bekend om de vele prehistorische megalithische monumenten die de regio telt. Alleen al in de buurt van Carnac bevinden zich zo'n 2600 rechtopstaande stenen, ook wel menhir genoemd. Hoe deze stenen hier terecht zijn gekomen is voor archeologen nog steeds een raadsel.

Vanwege de lange kust van het schiereiland, kent Bretagne ook veel vuurtorens. Een deel hiervan staat volledig in zee. Sommige vuurtorens zijn te bezoeken onder leiding van een gids, zoals de Phare Saint Matthieu in de Finistère. Erg uitzonderlijk is de vuurtoren Phare de Kerbel, waar je zelfs een nacht kunt doorbrengen.

Deze Dominicus-gids brengt de regio's Normandië en Bretagne in één deel onder, ook al zijn ze mekaar beste vrienden niet.

Beiden hebben ze heel veel gemeen zoals de mooie natuur.

 

Op het gebied van kerkarchitectuur is er veel te zien: prachtige kathedralen, zoals die in Rouen, een van de hoogtepunten van de Franse gotiek. De Bretonse calvaires, met hun vaak ontroerende beeldengroepen, zijn ook absoluut een bezoek waard.

 

Culinaire geneugten verdienen eveneens de aandacht. De vis-, schaal- en schelpdierschotels moet u genieten, en de crêpes, de cider, de wijn en de kazen zijn niet te versmaden.

Deze Dominicus-gids geeft hiervan een uitstekend, stimulerend en dankzij het kaartmateriaal ook overzichtelijk beeld. Volgens het beproefde recept maken we eerst kennis met geschiedenis en kunst; dan volgen korte, helder geschreven karakteristieken van de vele interessante plaatsen. Afgesloten wordt met diverse praktische wetenswaardigheden en een register.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.