Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

20-06-16

Souvenirs, schetsen in de loop van de tijd de film

 

cxbfo-0001aA.jpeglucienne.png


 

https://www.youtube.com/watch?v=HX13jHqeRboSouvenirs, schetsen in de loop van de tijd

de film

Regie, scenario, montage Gina G

Scenario Gina G., Anouk Ganzevoort

Montage Gina G, Anouk Ganzevoort en Jacques Boon

Muziek Anouk Ganzevoort en Jean Demey

gebaseerd op Souvenirs I, aantekeningen in de loop van de tijd. van Lucienne Stassaert uitgeverij P, 2014

Documentaire 2016

Lucienne Stassaert (Antwerpen 1936) heeft al een heel rijke carrière als multitalent (schrijven, schilderen, musiceren, vertalen) achter de rug en eenieder die haar werk een beetje kent hoopt dat ze haar vele vaardigheden nog heel lang aan de buitenwereld zal kunnen tonen. In 2014 publiceerde ze bij uitgeverij P een eerste deel van een autobiografie Souvenirs, aantekeningen in de loop van de tijd waarin ze in proza en poëzie terugblikt op wat was. Zelf zegt ze dat het graven is in het verleden van het jonge meisje, met een pen die een spade werd en vandaag finaal een mes om de rouw weg te snijden. Het is een prachtig boek waarin de polyvalente kunstenares, de humaniste, de feministe en de geëngageerde mens, Laureate van de Arkprijs van Het Vrije Woord, Sinjoor in hart en nieren op een verbluffend knappe manier vorm krijgt. Vermits het boek vaak beter is dan de film, stond ik aanvankelijk een beetje argwanig tegen een documentaire die een soort spiegeling van dit rijke boek moest worden.

11674_souvenirs_stassaert.jpg

En toch is dit Gina G., Anouk Ganzevoort en medewerkers van Videoclub Temse gelukt, meer zelfs, de spiegeling is een ode aan en een gedicht voor Lucienne Stassaert geworden waarin woord, beeld, klank en het verlichte denken een prominente plaats innemen.

In de documentaire trof mij bijzonder deze quote van beeldend kunstenaar Kris Van Hemelrijck: 'Schilderijen van Lucienne Stassaert zijn landschappen van de ziel. Dromen uit het onderbewustzijn, als gestolde verten in omzwervingen doorheen gesluierde velden van de tijd.' En deze mooie uitspraak geldt ook voor de documentaire, waarvan elk beeld als een droom uit het onderbewustzijn wordt. Verwacht geen melige aanbidding van een sterke vrouw want dat is het niet. Wat het is wel is kan meer beschouwd worden als een zeer artistieke, maar ook serene benadering van een kunstenares, die geniet van het alledaagse en die nog altijd op zoek is naar het juiste woord, het juiste beeld, de juiste kleur (liefst blauw) de juiste klank, en de natuur met een bruisende zee. Een dichteres die wrocht in de taal zoals collega dichter-vertaler Bart Vonck het zo treffend uitdrukt. We zien vele collega's en vrienden terug, waaronder Leo Peeraer van de onovertreffelijke uitgeverij P., Bart Stouten, Roger Nupie, Marleen De Crée en ook journaliste en auteur Ingrid Vander Veken, die zelf ook een mooie ode aan Lucienne schreef en die ook voorleest in de film.

Gina G. en haar team laten alles heel mooi en professioneel in mekaar overvloeien, herinneringen Van Lucienne, getuigenissen over Lucienne: haar muziek, haar blauw, haar schilderkunst, haar passie voor de zee, en haar liefde voor de stad Antwerpen. Het is een kleurrijk document dat de toeschouwer even sterk aanspreekt als het beeldend werk en de woordkunst van Lucienne Stassaert dat doet. De prachtige muziek van Anouk Ganzevoort en Jean Demey geven nog een extra glans aan het portret van deze buitengewone kunstenares.

De première van dit Pareltje ging door op zaterdag 18 juni in het Vlaams letterenhuis voor nokvolle zaal. Dit was dé ware viering van haar tachtigste verjaardag omringd door een publiek dat haar werk waardeert en op waarde weet te schatten.

th.jpg

Lucienne Stassaert heeft in haar werk een hele galerij van namen uit de artistieke wereld van Munch, Jan de Roek, Plath, Dickinson, Andrée Chedid, Woolf, Duras laten herleven en het is mooi dat zij samen met deze nalatenschap, haar werk, haar muzikale passie, haar poezen en haar beeldend werk in deze met genegenheid gemaakte documentaire telkens opnieuw te bewonderen zal zijn.

André Oyen

 

00:00 Gepost in Films | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.