Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

17-06-16

Fresh up Chrétien Breukers

index (9).png


http://www.tzum.info/2014/04/filmpje-chretien-breukers-en-boudewijn-van-houten-bij-vpro-boeken/

Fresh up

Chrétien Breukers

Baarn : Marmer, 2016

978-94-6068-294-0

96

 

 

Mijn opa rook heel lekker, naar pijptabak, vermengd met een lichaamsgeur die door het dagelijkse douchen van tegenwoordig is uitgestorven, een geur die was opgebouwd uit talgachtige mengsels en zweet, niet altijd op tijd geluchte of gestoomde kleding en een aftershave die eerder goedkoop dan effectief was, Fresh Up of Old Spice.

 

Chrétien Breukers (1965) , voor mij op de eerste plaats een poëziekenner pur sang, is dichter en schrijver, en tevens redacteur van De Contrabas, de bekendste literaire weblog in het Nederlandse taalgebied. Hij publiceerde De Scheur kalender van de Nederlandse poëzie en Het eerste gedicht, over het lezen van poëzie. Eerder verscheen van zijn hand een aantal dichtbundels.

De novelle ‘Fresh up’ van Chrétien is een egodocument, waarin de ik-persoon, Chrétien Breukers, een inkijk geeft op zijn eigen minder geslaagd leven. Hij is gescheiden, vader van enkele kinderen, woont alleen in een huurappartement, en tracht een verdienstelijk literair oeuvre op te bouwen dat hem echter financieel amper in leven houdt. Op een dag wordt de ik-persoon wakker en op de rand van het bed, zit zijn overleden grootvader van vaderszijde met wie hij wel een goede relatie onderhield:'Als ik groot was, en schrijver, wilde ik ook een Papermate-pen, waarmee ik mijn boeken, met hetzelfde gemak als waarmee hij die puzzels oploste, zou schrijven.'

Omdat de auteur met zijn vader naar eigen zeggen slechts twee keer een echt gesprek heeft gehad (dat beide keren, bovendien, slecht beviel), maar met grootvader wel goed kon praten gaat hij als vijftiger, met zijn even teruggekeerde opa in gesprek. Over leven, liefde, heden, verleden. Fresh Up was het merk aftershave waarmee zijn grootvader na het scheren zich overvloedig mee besprenkelde, en die geur (opa) brengt het verleden terug maar wil ook na een grondige analyse een nieuwe toekomst inluiden.

De auteur is een geboren twijfelaar. maar opa tracht hem onder zachte dwang keuzes te laten maken.

Fresh Up’ is een zeer mooi en sereen verhaal over een man én schrijver die driftig op zoek is naar een houvast in leven én werk.

André Oyen

 

00:03 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.