Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

16-06-16

Zeven soorten honger Renate Dorrestein

9789057598012.jpg


https://www.youtube.com/watch?v=4cdVaGMNqWQ

 

Zeven soorten honger Renate Dorrestein

ISBN:

9789057598012 /2016 Uitgever:

Podium b.v. Uitgeverij 269Hedwigs woorden blijven tegen de rand van haar geest hameren. ‘Ik voel me zó vies als ik vol ben. Ik wil niks in me hebben.’

Ze houdt de gedachte niet langer tegen: precies zo had zij het ervaren toen ze zwanger was. In haar zat iets bedenkelijks wat daar niet thuishoorde.

Renate Dorrestein (1954) is een hele grote persoonlijkheid binnen de Nederlandse letteren. Haar romans werden genomineerd voor vele prijzen, waaronder de Libris Literatuur Prijs, AKO Literatuur Prijs, Trouw/NS Publieksprijs en The International IMPAC Dublin Literary Award. Haar oeuvre werd bekroond met de Annie Romein Prijs en zij ontving de jonge Gouden Uil voor Verborgen gebreken. In 1997 schreef zij het Boekenweekgeschenk Want dit is mijn lichaam en in 2008 het Boekenweekessay Laat me niet alleen. Haar roman De stiefmoeder verscheen in 2011 en stond op de tiplijst van de AKO Literatuurprijs 2012.

In februari 2013 verscheen De blokkade, waarin zij op nietsontziende wijze de oorzaken en gevolgen van haar eigen writer's block onderzoekt. Dorrestein deinst er niet voor terug om in haar romans over maatschappelijke kwesties te schrijven en dit maakt haar werk vrij uniek. Mede daardoor vinden haar romans een steeds groter publiek.

Ook in het buitenland is Dorrestein populair. De roman Een hart van steen kwam in het nieuws door de grote internationale belangstelling. De vertaalrechten van dit boek werden verkocht aan meer dan tien verschillende landen. Ook andere titels werden en worden veelvuldig aan het buitenland verkocht.

Van 1986 tot 1987 was zij als writer-in-residence verbonden aan de University of Michigan in Ann Arbor (VS). In 1991 werd zij uitgenodigd deel te nemen aan het fameuze International Writers’ Program van de University of Iowa. In 2000 gaf ze met Het geheim van de schrijver fans en beginnende schrijvers een kijkje in de keuken van het schrijverschap. Ze baseerde dat boek ondermeer op haar ervaringen als schrijfdocente. Ze was ook gastschrijver aan de Sorbonne in Parijs (2001) en aan de Universiteit Leiden (2007). Tevens was zij in 2010 gastschrijver aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Tegenwoordig geeft ze nog altijd regelmatig masterclasses op universiteiten in Europa en de Verenigde Staten. Vanaf augustus 2013 was zij een jaar gastschrijver in Almere. Dat resulteerde in de roman Weerwater (2015), waarin de hele wereld vergaat en alleen Almere blijft bestaan. In de zomer van 2015 bracht de VVV in Almere op verzoek van veel lezers de Weerwaterroute uit, die langs de locaties uit het boek voert.

Op uitnodiging van schrijversvereniging PEN correspondeerde Renate Dorrestein in 2014 en 2015 langdurig met de dissidente Chinese schrijfster Liu Di. Het doel was te laten zien wat censuur betekent voor het alledaagse leven van de Chinese schrijvers die erdoor getroffen worden. Daarover publiceerde zij de longread Penvriendin in China, het verslag van een maanden durend, uiterst wonderlijk gesprek tussen een Nederlandse schrijfster uit Aerdenhout, ‘een compleet witte en geprivilegieerde enclave’ en een jonge Chinese sciencefiction auteur die antwoordt ‘als een Chinese basisscholier die huiswerk maakt: ik wil het niet doen maar het moet’.

In 2004 verfilmde Paula van der Oest Dorresteins roman Verborgen gebreken. Momenteel is haar werk vooral bij Duitse cineasten gewild. Zo verscheen in 2011 de Duitse verfilming van Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder Roodkapje voor.In 2015 verscheen haar ingenieuze roman Weerwater.

Ook in Zeven soorten honger profileert de schrijfster zich weer als een echte vakvrouw die weet hoe ze een roman moet opzetten waarin, verhaal, humor en sociale thema's perfect gedoseerd, een harmonieus én aantrekkelijk geheel vormen.

Nadine en Derek, een middelbaar kinderloos echtpaar, bestieren het William Banting Instituut waar rijke mannen met obesitas proberen af te slanken volgens een strikt programma en begeleid door vakmensen. In dit statige landhuis worden amper calorieën geserveerd en krijgt het begrip lichaamsbeweging nieuwe dimensies. Die mannen willen wel afzien, want als ze hun streefgewicht niet halen zijn ze hun borg, een netto jaarinkomen, kwijt.

Het instituut zit echter in de zorgen, steeds minder rijke mannen weten de weg naar het William Banting te vinden. In de week waarbinnen het verhaal speelt lijkt het van kwaad tot erger te gaan. Derek gaat aan het begin van de week op reis naar een congres in Reykjavik en Nadine rijdt op de terugweg van het vliegveld een zwerver aan. Ze neemt hem mee om te verzorgen maar binnen de kortste keren zit de man als een koekoeksjong tussen de andere gasten. Tot overmaat van ramp wil een tv-producent alleen op het instituut komen als hij zijn dochter mee mag nemen. Het vijftienjarig meisje, met anorexia tussen de oude, dikke mannen die hallucineren van de honger, zorgt nog voor 'extra problemen.

Dorrestein bespeelt in deze sublieme roman enkele van haar favoriete item zoals gewenst en ongewenst ouderschap, relaties die minder gestroomlijnd zijn dan ze op het eerste gezicht lijken en eten al dan niet gepaard gaande met stoornissen van anorexia tot vraatzucht.

Zeven soorten honger is een prachtige en geslaagde roman, iets luchtiger lijkend dan we van de auteur gewoon zijn maar bepaalde onderwerpen kunnen bij sommige lezers wel zwaar op de maag blijven liggen.

André Oyen

 

01:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.