Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

08-06-16

Haar Kathleen Vereecken

566674959c3073.07799027.jpg


https://www.youtube.com/watch?v=4NBoOwBlFWg

Haar

Kathleen Vereecken

Polis

Aanbevolen prijs € 19.95

verschijningsdatum 01/04/2016

256 pagina's

ISBN 978-94-6310-111-0Een buitenstaander zou hun wellicht een halfjaar gegeven hebben, hooguit. Maar die zag niet hoe warm en vanzelfsprekend hun lichamen zich konden verstrengelen, heerlijke verboden lust, en hoe hard ze samen konden lachen om niets. Seks en humor zouden tot het einde het cement van hun relatie zijn.

Kathleen Vereecken (1962) is bekend van haar kinderboeken en historische jeugdromans zoals Lara en Rebecca, Zijdeman en Ik denk dat het liefde was.Haar is haar debuutroman voor volwassenen.

Centraal in deze roman staat een Vlaams gezin met drie dochtertjes waarvan de moeder na een vakantie in Spanje verongelukt. We zien hoe de meisjes door de tijd heen moederloos opgroeien. Zonder haar voorbeeld worstelen ze met het proces van vrouw-wording. Daarbij laat hun vader zich bij zijn keuzes als ouder leiden door zijn verlatingsangst zeker naar zijn lievelingsdochter Catherine toe. Je kan het de man heel kwalijk nemen, maar je kan er ook begrip voor opbrengen. De dochters verschillen enorm van elkaar. Suzanne is de rationele, Catherine de gewetensvolle en Hanna de inschikkelijke. Hierdoor is de onderlinge verstandhouding soms bijzonder gespannen. Allen hebben moeite hun identiteit te vinden en ook de vader vindt soms slechts aarzelend zijn weg. De spots staan afwisselend op vader, Suzanne, Catherine en Hanna gericht. Haar is een zeer diepzinnig verhaal over familiebanden die onherstelbaar beschadigd worden door verzwegen leugens en verraad, en over geluk dat soms als in een fata morgana zo dichtbij lijkt om dan alsnog te verdwijnen. Niet alleen de vervlogen dromen van de dochters komen aan bod ook het uitdovend emotionele en seksuele bestaan vader passeert de revue en kent een uiterst sterk neergezette ontlading wanneer hij in een bejaardenhome zit. Deze op het eerste gezicht 'eenvoudige' roman heeft me getroffen als een mokerslag door zijn rake observeringen en zijn meesterlijke karakterschetsen. Een heel bijzondere roman die ik beslist nog wil herlezen.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.