Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

06-06-16

Meisjes van Atatürk, zonen van de sultan BETSY UDINK

index (6).png


Meisjes van Atatürk, zonen van de sultan BETSY UDINK Augustus-uitgeverij Paperback 320 blz. ISBN 9789045028828 2015

 

BETSY UDINK (Eefde, 1951) werkte als journalist in Caïro, New York, Damascus, Beiroet en Brussel, en schreef voor onder meer NRC Handelsblad, De Volkskrant, Het Parool, Vrij Nederland en Trouw. Haar debuut uit 1990, Achter Mekka, beschrijft haar ervaringen als diplomatenvrouw in het fundamentalis-tische Saoedi-Arabië. In 1996 verscheen de roman De primeur van Caro Darmont, in 2001 gevolgd door Klein leed, over depressiviteit. Op 23 februari 2006 verscheen Allah & Eva, over Udinks ervaringen in Pakistan, het Land der Zuiveren. Allah & Eva beleeft een zevende druk, inmiddels zijn er al 20.000 exemplaren van verkocht.

In 2010 verscheen In Koerdische kringen waarin ze haar sympathieën en antipathieën beschrijft voor de zaak van de Iraakse Koerden van de afgelopen zesendertig jaar, en haar groeiende haat voor Saddam Hussein en zijn regime.

In het najaar van 2015 verscheen Meisjes van Atatürk, zonen van de sultan

In Turkije zijn het veelal potentaten die de samenleving monopoliseren en hun wil aan de bevolking hebben opgelegd. Betsy Udink beschrijft vijf van die despoten: Sultan Mehmet ii, de veroveraar van Constantinopel, Enver Pasja, een van de verantwoordelijken voor de Armeense genocide, Mustafa Kemal Pasja (Atatürk), die het land aan de hand van zijn zogenaamde dochters de moderne tijd in dwong, Fethullah Gülen, leider van een machtige islamitische sekte, door zijn volgelingen als een heilige vereerd, Abdullah Öcalan, met zijn Koerdische guerrilla's verantwoordelijk voor tienduizenden doden, en ten slotte president Tayyip Erdogan, 'de Gekozen Sultan'.De Nederlandse schrijfster werkte als ook als correspondente voor allerlei Nederlandse dagbladen, onder andere in Caïro, Damascus en Beiroet. Zij verbleef als diplomatenvrouw een vijftal jaren in Ankara en Istanbul en bereisde Turkije met een tolk. In dit boek wil ze via een aantal essays over de recente geschiedenis en hedendaagse politiek van Turkije terugblikken op de stichting van de Republiek Turkije door Atatürk, de historische achtergronden van de Armeense genocide, de oprichting van de PKK en de Koerden-leider Apo, die op het eiland Imrali gevangen zit, worden in beeld gebracht; alsmede de stad Kars en haar bewoners uit het boek 'Sneeuw' van Orhan Pamuk. De Ak-partij, die de secularisatie op vele punten al heeft weten terug te draaien, de wortels, de intenties en de toekomstplannen van president Erdogan komen onomwonden aan het licht.

In andere hoofdstukken, zoals 'Fenomenaal gelukkig in Haymana', en 'Paris Küaför', vertelt Betsy Udink over haar grote liefde voor Turkije.

In het Zuid-Oosten van Turkije staan de mensenrechten zwaar onder druk. Het Turkse leger valt er Koerdische nederzettingen aan, dwingt een avondklok af en vermoordt en deporteert inwoners. Een groep van meer dan 1000 Turkse academici, de Academics for Peace, protesteerden tegen dit geweld in het pamflet We Will Not be a Party to this Crime!, medeondertekend door internationale intellectuelen als Seyla Benhabib, Slavoj Zizek, Judith Butler en David Graeber.

 

Het resultaat is een krachtige combinatie van geschiedschrijving en antropologische veldwerk. Udink beheerst beide genres tot in de puntjes. Het is haar gelukt om een veelzijdig inzicht te verschaffen in de complexe wirwar van krachten, die de moderne Turkse samenleving hebben gevormd. en wat het islamisme en nationalisme in Turkije inhoudt. De voedingsbodem voor beide stromingen is een giftig mengsel van religieus fanatisme, afgunst en verlangen naar een terugkeer naar een Ottomaanse heerschappij over de hele regio. Maar naast de machtsstrijd en de geopolitieke conflicten van het land, gaat het leven gewoon door en de auteur laat zien, dat geluk soms in de eenvoudige kleine persoonlijke dingen zit. De verslagen van haar ontmoetingen en gesprekken met Turken laten zien, dat dat juist geldt in een land met zo’n gewelddadige en tumultueuze geschiedenis als Turkije.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.