Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

03-06-16

Leesgroep De Groene Waterman Spaar de spotvogel

9200000053552668.jpg


donderdag 16 juni om 20u. Leesgroep De Groene Waterman
Spaar de spotvogel To Kill a Mockingbird / Harper Lee 
Vertaald door
Ko Kooman
Oorspronkelijke titel
To Kill A Mockingbird
ISBN13
9789023495581
366 p

2015
De Amerikaanse Harper Lee die op 19 februari 2016 overleed werd met één boek wereldberoemd.
To Kill a Mockingbird, in het Nederlands vertaald als Spaar de spotvogel (s), is een roman uit 1960 van de Amerikaanse schrijfster Harper Lee. Het boek, dat behoort tot het genre van de southern gothic novel, won in 1961 de Pulitzerprijs voor literatuur. In 1962 werd het boek door regisseur Robert Mulligan verfilmd met Gregory Peck in de rol van Atticus Finch. Voor deze rol won Gregory Peck een Oscar voor Beste mannelijke hoofdrol.
Spaar de spotvogel is een verhaal dat zich afspeelt tegen het decor van een Amerikaanse samenleving die de slavernij dan wel heeft afgeschaft, maar die zwarte mensen als minderwaardig beschouwen. Harper Lee gebruikt een slim achtjarig meisje, Scout, als verteller. Haar vader is advocaat, een man die achter ieder mens het goede tracht te vinden. Een devies dat hij ter opvoeding aan zijn kinderen overbrengt. Spaar de spotvogel is ook een coming of ageverhaal waarin de vrije opvoeding van Scout en haar iets oudere broertje een belangrijke rol speelt. Papa Atticus Finch is een gewetensvol advokaat, de moeder is overleden en de kinderen worden liefdevol opgevoed door Calpurnia, de zwarte huishoudster. Zus en broer en een vriendje groeien op in een tamelijk beschermd milieu, maken op school wel kennis met de zelfkant van de maatschappij maar accepteren deze staat van leven. In de zomer komt vriendje Dill logeren bij buren van Jem en Scout. De drie spelen zelfverzonnen toneelstukjes en vertellen elkaar verhalen. Dill raakt gefascineerd door een huis in de straat, 'The Radley Place', waar Nathan Radley en zijn broer Arthur 'Boo' Radley wonen. De laatste blijft altijd binnenshuis, maar laat weleens cadeautjes achter voor de drie kinderen. Ze hebben hem nog nooit gezien en zijn bang voor hem.
Aan de onbezorgde jeugd komt abrupt een einde wanneer vader Atticus de verdediging op zich neemt van een donkere man die een blank meisje zou hebben verkracht. De zaak zet het stadje op zijn kop, en sommigen nemen het Atticus kwalijk dat hij zich inspant om de onschuld van de man probeert te bewijzen.
Met gevoel voor humor en timing beschrijft Harper Lee de aanloop naar de rechtszaak, de rechtszaak zelf en wat de gevolgen zijn. De titel van het boek is afgeleid van Atticus' advies aan zijn kinderen met betrekking tot hun luchtbuksen. "Shoot all the blue jays you want, if you can hit 'em, but remember it's a sin to kill a mockingbird" (Nederlands: Schiet zoveel blauwe gaaien als je wilt, als je ze kan raken, maar onthoud dat het een zonde is om een spotlijster te doden.)
Anno 2016 komt het wat gedateerd over, maar in die tijd was het in de States een baanbrekend werk. En het blijft nog altijd een lezenswaardig werk.
André Oyen

De commentaren zijn gesloten.