Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

25-05-16

Wij zijn allemaal moleculen Susin Nielsen

cover moleculen.jpg


Wij zijn allemaal moleculen

Susin Nielsen

Illustrator: Minna So

Vertaler: Lydia Meder

Leeftijd: 12 tot 14 jaar

Aantal pagina's: 269

Uitgever: Lemniscaat

Jaar: 2016 9789047707776

 

We waren een gelijkzijdige driehoek geweest. Mama was de basis die de hele constructie overeind hield. Toen we haar verloren, zakten de twee andere zijden gewoon in.

 

Dit is de eerste roman van de Canadese schrijfster Susin Nielsen die in het Nederlands is vertaald, hoewel zij al drie young adultromans schreef.

In deze sprankelende roman volgen we twee personages zijnde de dertienjarige, hoogbegaafde Stewart die altijd al een zus heeft gewild en zijn grillige veertienjarige stiefzus Ashley. De moeder van Stewart overleed ten gevolge van kanker en hoe moeilijk het ook is toch probeert hij samen met zijn vader te overleven. Mama is nog overal aanwezig in hun huis en soms zoekt hij troost bij Schrödinger, zijn aartslelijke maar ook zo lieve kat. Vader Leonard wordt verliefd op Caroline, een collega die gescheiden is en hij besluit om in haar ruime woning in te trekken. Stewart moet dus het huis waar zoveel dingen aan mama herinneren achterlaten. Meteen is een andere nabije school ook handiger, en hij kiest dus de school van zijn kersverse stiefzus, Ashley. Maar deze laatste heeft absoluut geen behoefte aan een broer. Ze vindt Stewart klein en onaantrekkelijk, ook al is hij slim en noemt hem 'de griezeldwerg' of 'Spuwart'. Ashley heeft de scheiding van haar ouders helemaal niet verwerkt en nog minder het feit dat haar vader uit de kast is als homo. Ze wil wel ruimdenkend lijken maar ze schaamt zich ook. Want dit voorval zou haar imago op school wel een flinke deuk kunnen bezorgen. Dat 'Spuwart' Stewart bovendien bij haar in de klas komt maakt alles nog moeilijker. De gebeurtenissen in het gezin en op school brengen daar echter heel langzaam verandering in. Stewart en Ashley wisselen elkaar ieder hoofdstuk af als ik-verteller, en dat heeft de auteur fantastisch uitgewerkt door de twee protoganisten een totaal verschillend taalgebruik mee te geven.

De titel Wij zijn allemaal moleculen staat voor verbondenheid. En clevere Stewart tracht dat met heel veel moeite en geduld aan Ashley uit te leggen . Leonard ( vader van Stewart) en Caroline (moeder van Ashley) proberen zo goed als mogelijk een nieuwe gezinssituatie op te bouwen, maar ze worden geconfronteerd met het feit dat ze uit twee totaal verschillende gezinnen komen en dat ieder water in zijn wijn zal moeten doen en het ondermijnende gedrag van Ashley werkt hier wel niet opbouwend aan. Susin Nielsen heeft een bijzonder knap en origineel verteld verhaal over familie, vriendschap en acceptatie afgeleverd dat jongeren vanaf ca. 13 jaar zeker zal aanspreken.

André Oyen

 

00:30 Gepost in BOEKEN, jeugd | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.