Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

08-03-17

PARCHED

Parched-2015-Leena-Yadav-535-poster-450.506-poster-274x410.jpg


Internationale vrouwendag

 

PARCHED
INDIA, US, UK, 2015, dir. Leena Yadav, act. : Tannishtha Chatterjee, Radhika Apte, Surveen Chawla, 116 min.
Parched is een Indiaas-Amerikaanse film uit 2015, geschreven en geregisseerd door Leena Yadav. India is een land dat heel vaak in het nieuws komt door het geweld tegen vrouwen. Het is dan ook geen overbodige luxe dat juist uit dit land een stevige feministische film in internationale roulatie gaat.
Vier gewone vrouwen, Rani, Lajjo, Bijli en Janaki wonen op het uitgedroogde platteland van Gujarat in Indië. Ze praten vrijuit met elkaar over mannen, seks en het leven en hun eigen persoonlijke strijd en hun demonen.
Maar buiten deze beperkte vrijheid is het ellende troef Parched, dat een mooiere Franse titel heeft: La saison des femmes.
Geweld tegen vrouwen is schering en inslag in India, meisjes van vijftien worden uitgehuwelijkt en het gros van de mannen voelt weinig voor de emancipatie van vrouwen. En de enkele man die inspanningen doet om vrouwen een beter leven te geven, wordt het leven flink zuur gemaakt. De dertigjarige weduwe Rani, haar levendige beste vriendin Lajjo en de exotische danseres Bijli - houden zich nauw aan deze regels. Wanneer Rani een tienerbruidje voor
haar 15-jarige zoon moet zoeken, begint ze samen met haar vriendinnen deze patriarchale traditie, die vrouwen klein houdt, in vraag te stellen.
Zij was zelf een kindbruidje en al na twee jaar weduwe; ze was toen amper 16. Op haar beurt moet zij nu een huwelijk arrangeren tussen haar 17-jarige zoon Gulab en de 15-jarige Janaki, die iets verderop woont. De jongeren zijn er totaal niet op voorbereid om te trouwen en al gauw loopt het flink mis. Gulab verstoot Janaki, hij gaat liever uit met zijn vrienden en jaagt op andere vrouwen. Intussen hoort Rani van haar vriendin Lajjo dat ze regelmatig mishandeld wordt door haar man, omdat ze onvruchtbaar zou zijn. Als even later Rani’s beste vriendin Bijli met haar stripteaseshow in het dorp aankomt, raken de drie vrouwen het onder elkaar eens dat ze iets moeten ondernemen tegen de plaatselijke patriarchale wereld met haar machocultuur.

Er gaat van deze feministische film een overweldigende vibe uit, dankzij de aanstekelijke vertolkingen en de kleurrijke stilistische aanpak van regisseuse Leena Yadav. Zij richt haar pijlen op de eeuwenoude tradities in de rurale en patriarchale dorpsgemeenschappen. En zo kijkt ze, tussen optimistisch fantasma en wreed drama in, naar vier vrouwen die voortdurend zichzelf en hun seksuele en amoureuze verlangens moeten ontkennen. En net zoals bij een Bollywood-film wordt er regelmatig gezongen, op het dak van een bus of in een tuktuk. Genderongelijkheid, maar dan verpakt als een verrassende fantasie.
Het voorbije jaar zagen we een culturele shift in de Indiase filmwereld, met meer centrale rollen voor vrouwen. ‘Parched’ staat middenin deze kentering en werpt een blik op een groep vrouwen die meer verwachten dan wat het leven hen in de schoot werpt.
‘De maatschappij heeft regels om een reden’ proclameert de dorpsoudste in de openingssequentie. De plattelandsgemeenschap – thuis van de weduwe Rani, haar levendige beste vriendin Lajjo en de exotische danseres Bijli - houdt zich nauw aan deze regels. Wanneer Rani een tienerbruidje voor
haar 15-jarige zoon moet zoeken, begint ze samen met haar vriendinnen deze patriarchale traditie, die vrouwen klein houdt, in vraag te stellen.Fantastisch gefilmd door Russel Carpenter (‘Titanic’), die de film de verdiende grandeur meegeeft, die dit portret met een Bollywood pallet, van bevrijding ook verdient.
Een pamflet kan ook heel stijlvol en kleurrijk zijn mits het met de nodige vakbekwaamheid gemaakt is.
André Oyen

09:56 Gepost in DVD, Films | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.