Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

21-05-16

Zullen we ooit vulkanen zijn Geert Briers

Zullen_we_ooit_web.jpgZullen we ooit vulkanen zijn
Geert Briers
Vrijdag, Uitgeverij
Nederlands
9789460014604

2016
terwijl onze lijven bewegen/
op het ritme van doorgegeven adem/
bekijken we elkaar met een rust/
die bijna aan afwezigheid doet denken/
uit amuse geule

Geert Briers (1964) werkt en organiseert in het boekenvak. Hij bedacht ROTSPALEIS, de kleinst mogelijke poëzievoorstelling in de grootst mogelijk indoor locatie, die in 2015 het Antwerpse Sportpaleis twee maal deed vollopen voor een uiterst beperkt publiek.

Sinds zijn debuut Rots me in al je brandingen (2013, uitgeverij P), staat hij met beide voeten stevig in de letteren en met zijn gedichten op vele podia en literaire salons. Voor het eerst ruilde hij de coulissen voor een plaats in de schijnwerpers met deze bundel zinnelijke gedichten over lijf en liefde. De cover van deze bundel toonde een jonge koningin Fabiola met een zwoele smachtende blik, die ik me niet zo direct van haar herinner. Maar het paste wel bij de inhoud van de bundel want daarin voerde het sensuele de boventoon. Ook in zijn bundel Zullen we ooit vulkanen, is het vlees minder zwak hitsig. Ook hier past de auteur voor goedkope sentimentaliteit die tot nep-erotiek moet/kan leiden. Alhoewel hij passioneel met sensuele beeldtaal werkt, die zeker wil prikkelen op voorwaarde dat dit met stijl en intelligentie gebeurt. De levenslust is wel degelijk aanwezig gesteund door knappe woordspelingen uit Kunst en populaire muziek. De gedichten bieden ook verhalen en reflecties die minder dartel zijn en waarin rauwe realiteit met een beetje ironie de boventoon voert zoals bijvoorbeeld in het gedicht 'zelfmoordamoureuse'.
Ook bij deze bundel is de cover van de onvolprezen Carll Cneut weer heel erg verbonden met de inhoud die haast koortsachtig het universum benadert. verbeeldt gloeiend wonderlijk deze intensiteit. Deze gedichten vonken stuk voor stuk van de inventiviteit en de prachtige woordcomposities, die de lezer tot lezen en herlezen aansporen.

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN, Poëzie | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.