Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

11-06-16

30 is een schoon getal Frauke Joossen

9789401435598.jpg


 

30 is een schoon getal

Frauke Joossen

Uitgever: Lannoo

Nederlands

192 pagina's

Lannoo

Zie je ik zou schrijver kunnen zijn. Ik gebruik woorden als irrelevant. En kutgemijmer. Da's dichterlijke vrijheid. Ik heb het allemaal, het moet alleen nog ontdekt worden, da's alles. Ik heb een ongelooflijk verlicht moment. Ik ben bijna dertig.

Frauke Joossen is twintig jaar journaliste voor o.a. Flair (waar ze een tijdlang Hoofd Human Interest was), Libelle en Marie Claire.

En ze publiceerde ook non-fictiewerken zoals het prachtige Voor Claire (2012) en Mijn Tweede Adem (2013).

30 is een schoon getal is haar eerste roman.

roman. Het hoofdpersonage Charlie gaat dertig worden. Met nog dertig dagen te gaan voor het zover is maakt ze een balans van haar leven op en die is absoluut niet rooskleurig. Ze heeft haar baan verloren, heeft geen relatie, geen vrienden, met haar moeder en haar zus heeft ze nauwelijks contact, en haar vader is uit het leven gestapt, wat haar trouwens een flink trauma opleverde ook al geeft ze dat zelf niet graag toe. Ze moet een andere woonst zoeken, een nieuwe baan vinden, vijftien kilo vermageren, de liefde van haar leven ontmoeten, en ze wil een boek schrijven. Ze heeft het allemaal keurig op een lijstje gezet, en geeft zichzelf nog dertig dagen de kans, af en toe ondersteund door chocola, om het allemaal ingevuld te krijgen, zoniet stopt ze er mee, en trekt ze er de stekker uit, alleen is het haar nog niet helemaal duidelijk hoe ze dat juist gaat aanpakken. Charlie heeft een vrij traag handeltempo, het denktempo ligt iets hoger en met haar fantasie kan ze zelfs alle olympische records verbreken alhoewel dat ook geen daadwerkelijk resultaat oplevert, buiten een paar vage denkpistes over boeken met een mogelijke bestsellerkans.

Ook al is de jongedame financieel niet bijster goed beslagen toch blijkt er wel altijd geld voorhanden te zijn om chocalade aan te schaffen, als troost omdat de man uit haar leven zich ook niet direct aan dient.
Ze houdt een soort dagboek bij om alles op papier te vereeuwigen.

Halverwege deze dertig dagen komt ze plots tot het heldere besef dat ze maar beter naar het einde kan toeleven. Om alles zo wat deftig voor te bereiden gaat ze naar een drogist om te bekijken welke eventuele accessoires ze zich eventueel zou kunnen aanschaffen, van touw tot gif, om tenminste dat deftig te laten verlopen. Door de deur van de drogisterij te openen, opent ze echter ook een aantal mogelijkheden die zij en haar lezers echt niet voor mogelijk gehouden hadden.

30 is een schoon getal is een heel bijzonder boek dat je doet gieren, nadenken en ook huiveren van herkenning. Frauke Joossen geeft haar personage Charlie het charisma van een loser, die alle tegenslagen die het leven voor haar in petto heeft van zich af tracht te schudden met een flinke dosis sarcasme en zelfspot, om uiteindelijk te beseffen dat ze niet alleen op de aardbol leeft.

30 is een schoon getal, is een uiterst boeiend en knap geschreven eigentijdse roman, die heel mooi en ook wel eigenzinnig gestroomlijnd is maar waarvan de ontknoping je wel een opdoffer à la Grunberg verkoopt!

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.