Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

19-05-16

GOED VOLK, reisverhalen en notities van Arthur Japin

20.2.2016-Lage-resolutie-MAG_omslag221x149mm-202x300.jpg


 

http://www.koffietijd.nl/arthur-japin-over-het-goede-volk/

http://www.arthurjapin.nl

 

GOED VOLK,

reisverhalen en notities van Arthur Japin

ISBN: 978 94 92241 06 1 – Prijs: € 17.95 – 2016

Aantal pagina’s: 160,

Haar dochter Luba, als twee druppels water de Russische leider, schenkt vers druivensap. Iedere keer, wanneer de oude vrouw spreekt zakt haar kin naar haar borst, alsof de herinnering aan Vova, zoals zij Vladimir Poetin noemt, haar dodelijk vermoeit. Maar tussen de zinnen door kijkt ze je aan met een sprankelend blauwe blik.

Arthur Japin (Haarlem, 1956) is één van de bekendste Nederlandse schrijvers. Met zijn romans, zoals bijvoorbeeld De zwarte met het witte hart, Een schitterend gebrek, De overgave en Vaslav won hij grote literaire prijzen, waaronder de Libris- en de NS-Publieksprijs. In 2015 verscheen zijn nieuwste roman De gevleugelde. Japin schrijft ook verhalen, toneelstukken en filmscenario’s en wordt uitgegeven door De Arbeiderspers. Zijn verhalenbundel Goed volk verscheen in 2016 bij uitgeverij Magonia.

Arthur Japin vertrok na het gymnasium naar Londen, om een opleiding te volgen aan The School of Dramatic Arts. Terug in Amsterdam studeerde hij twee jaar Nederlandse taal- en letterkunde en stapte vervolgens over naar de Kleinkunstacademie. In 1982 studeerde hij hier af.

 

Hij speelde rollen voor radio, film en televisie (bijvoorbeeld enkele bijrollen in de film Flodder en de televisieserie Onderweg naar morgen) en op het toneel bij onder andere Toneelgroep Centrum en de Theaterunie. Verder zong hij in een kleine rol bij de Nederlandse Opera.

 

In 1987 stopte Arthur Japin met acteren en begon te schrijven. In 1996 debuteerde hij met Magonische Verhalen. In 1997 volgde — als resultaat van 10 jaar intens onderzoek — De zwarte met het witte hart. In de tussenliggende periode schreef Japin scenario’s, hoorspelen en toneelstukken, waarmee hij diverse literaire prijzen won. In 2000 werden enkele Magonische Verhalen verfilmd. In maart 2002 verscheen De droom van de leeuw, een grote roman over liefde en verbeelding. In 2003 werd Een schitterend gebrek gepubliceerd, dat de Libris Literatuur Prijs ontving.

Persoonlijk ben ok het werk van Arthur Japin enorm gaan appreciëren door zijn romans De zwarte met het witte hart en een Een schitterend gebrek. Beide boeken beschikken een ongelofelijke mooi verhaal en een rijke taal en stijl en je kan zo al raden dat er een flinke research aan vooraf gegaan is. Daarom is het ook zo knap dat je in ‘Goed volk’ diverse van zijn personages zoals bijvoorbeeld Kwasi en Kwame uit ‘De zwarte met het witte hart’ terugvindt.

 

Deze verhalenbundel schittert ook door zijn bonte keur aan figuranten en kleurrijke locaties van vorsten en zwervers, politici en koninginnen van de nacht, maar ook schrijvers als Alberto Moravia of Colm Tóibín. Zelfs de moeder van Poetin. In deze 28 korte reisverhalen en notities van over de hele wereld en door de jaren heen schetst Japin zijn ontmoetingen met enkelingen die toch wel uitblinken in authenticiteit. Literaire manifestaties zijn ook vaak de aanleiding van de ontmoetingen. Japin houdt echter niet zo van de grootspraak die er vaak door de lucht dwarrelt en dat maakt zijn eigen bedenkingen hierover zo genietbaar.

Individuele ontmoetingen geven hem en ook mij als lezer de meeste voldoening. Als voorbeeld hiervan wil ik zeker de ontmoeting met de zus van Susan Sontag, Judith Cohen, onderlijnen.

 

Goed volk’ zal meer gewaardeerd worden door de lezer die het werk van de auteur kent dan door de totale leek. Maar deze korte maar krachtige ontboezemingen zijn zo mooi geschreven dat ze de leek wel eens zouden kunnen aansporen om kenner te worden.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.