Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

17-05-16

RAS Johan Leys

CoverFront.jpg


RAS
Johan Leys
Beefcake Publishing
Vrijdag
9789491144325
Rupert wachtte buiten, zijn lichaam sloeg nog wat extra reactiemassa in; tentakels groeiden uit zijn voeten en drongen dwars door het landingsveld de grond in, waar ze materie opzogen als de wortels van een boom.
Met het debuut Enkeling, een fris en vlot geschreven werk gaf Johan Leys het science-fictiongenre een flinke update in de Nederlandstalige literatuur. En met zijn tweede boek zet hij die trend verder. Hij borduurt ook verder op het invoegen van filosofie en psychologie die zijn eersteling zo boeiend maakte. Vooral de manier waarop hij de angst van Kurtis in Enkeling analyseert en tot één van de centrale verhaallijnen verheft, is werkelijk knap.
In het jaar 2035 nemen de doden het internet over. Daarna gaat de wereld ten onder aan een totale vernietigingsoorlog. De elite van de westerse wereld wordt in veiligheid gebracht in een ondergrondse stad, waar topfunctionarissen en wetenschappers de maatschappij beginnen te herschrijven naar een eugenetisch ideaal.
Maar dat eugenetisch ideaal houdt blijkbaar niet in dat dit wereldmodel beter ziu zijn dan het vorige. Intregendeel.Vijf eeuwen later hoort Pauleen Holmwood toevallig een gesprek tussen twee bedrijfsfunctionarissen. Haar maatschappij blijkt gebaseerd te zijn op leugens, manipulatie en propaganda. Waarom worden ouderen en zieken gedood? Wie is die selecte groep die aan de touwtjes trekt en de dans lijkt te ontspringen? Pauleen bijt er zich in vast, vastbesloten om het mysterie te ontsluieren en de doden te wreken.
Johan Leys bouwt ook dit keer zijn verhaal ijzersterk op. Hij dompelt zijn lezers helemaal onder
in pure science-fictionsfeer. Ras speelt zich tegelijkertijd af in andere sterrenstelsels en op de aarde. De mensheid van vroeger is totaal veranderd. Je kan bijvoorbeeld kinderen laten reproduceren door android-achtige wezens. Er zijn ruimte reizen, je kan tijdreizen enzovoorts. Communicatievormen zijn totaal verschillend en ook emoties voor zover die nog resten kunnen begeleid worden. Kortom je zit in een totaal ander universum. En die sfeer wordt van dit universum bijzonder goed getekend door de auteur.
Ook de karakters van zowel de hoofdpersonages als de nevenpersonages zijn bijzonder goed geschetst.
Je moet al echt een science-fictionliefhebbersfeer om ten volle van dit werk te kunnen genieten. Persoonlijk heb ik Ras gelezen als een verhaal met de nodige fylosofische en psylogische fragmenten met ook de nodige dosis humor en erotiek. Op vlak van eugenetisch jargon was ik niet altijd even goed even goed mee, maar door even te googelen was ook dat euvel opgelost. Een aparte maar wel aangename leeservaring.
André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.