Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

12-05-16

Smiling songs Zaki

index (8).png


 

 

http://www.radio1.be/programmas/roxy/welkom-het-huis-fun

Smiling songs Humor in de muziek

Zaki

9789022331385

Manteau

288

2015

Om een echte Vlaming te zijn moet je gevoel voor humor hebben. Dat hebben we waarschijnlijk aan jaren overheersing te danken. En aan onze polyglotterij , die ons in contact bracht met de humor in de Fanse en de Engelse taal.

Zaki oogstte veel succes in de jaren zeventig en tachtig op de regionale zender Omroep Brabant van de toenmalige BRT met zijn jeugdprogramma's Er komt geluid uit het behang en Antwoordapparadio.

In 1989 stapte hij over naar de toen pas opgerichte zender VTM en presenteerde hij het spel Cijfers en Letters. Later werd hij het gezicht van het geflopte Vierslag en de Vlaamse versie van Lingo. Hij bleef als presentator werkzaam bij VTM tot eind de jaren negentig.

Daarnaast heeft hij ook nog een aantal andere beroepen uitgeoefend. Hij is of was onder andere dj, tv-presentator, cafébaas, animator, acteur, auteur, producer en journalist.

Na 2000 maakte hij programma's voor Be One, een keten van stadsradio's die poprockhits draaien. Vanaf 27 juli 2013 presenteerde hij zes weken Zomerliefde op Radio 1.

Zaki trad een aantal keer op als acteur. Hij speelde mee in Aspe, Zone Stad, Flikken en Urbain.

Zaki is een wandelende muziekencyclopedie en hij kan er heel boeiend over vertellen én schrijven. Dat laatste bewees hij trouwens in het voortreffelijke boek Lovesong: voor wie zijn ze geschreven?

En nu buigt Zaki zich over de humor in muziek. En humor kan je terugvinden in de meeste soorte gezongen muziek. Van kleinkunst tot pop, folk, rock, chanson, country enz. Zelfs icoon Frank Zappa, stopte zijn slimme songs vol zelfspot en satirische maatschappijkritiek. Zaki zocht voor ons alle muziekgenres af en ontleedde niet alleen grappige liedjes die iedereen kent, zowel in het Nederlandstalige repertoire (Urbanus, Toon Hermans, Clement Peerens…) als in het Engels- en Franstalige (Randy Newman, Jacques Dutronc, Monty Python maar ook bij eerder ernstige rockgoden als Bob Dylan, Jim Morrison en David Bowie, van wie de lyrics ook een stevige portie humor blijken te bezitten. Of in eigen land: Will Tura, jawel. En dan zijn er nog de minder bekende maar daarom niet minder hilarische teksten van bijvoorbeeld het West-Vlaamse Kenji Minogue, het Noorse duo Ylvis en de Amerikaanse jazzmuzikant Fats Waller. Humor voelt zich helemaal thuis in de muziekwereld.

De thematische benadering die Zaki hanteert brengt niet alleen de humor in de muziek op ludieke wijze in beeld, ze geeft ook een sterk beeld van de muziekwereld. Ontelbare songs en vertolkers, fragmenten tekst passeren mooi volgens tijdspatroon en laten de lezer al dan niet melomaan ten gevolle genieten.

Wanneer je dit heerlijke boek leest ben je eigenlijk bij elke bladzijde meer en meer verrast door de talrijke voorbeelden van de humor die binnen is geslopen in de liedjes van alle tijden en in elke taal. En Zaki vertelt en schrijft met smiling words over smiling songs die je vanaf nu allemaal zou willen beluisteren.

André Oyen

 

00:03 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.