Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

10-05-16

Thomas Verbogt – Als de winter voorbij is.

Thomas-Verbogt-Als-de-winter-voorbij-is.jpg


Thomas Verbogt – Als de winter voorbij is.
Nieuw Amsterdam, Amsterdam. 222 blz. € 19,98.9789046819326
We kennen elkaar goed, zonder dat we heel veel weten van elkaar. Want wat zou je over me kunnen vertellen als iemand je dat vroeg? Maar tegelijkertijd weten we heel van elkaar. Alleen een ander soort weten.

Thomas Verbogt (1952) heeft al heel wat toneelstukken, romans en verhalenbundels bij mekaar geschreven, maar echt bekend is hij nooit geworden in Vlaanderen. In Nederland valt dat heus wel mee, want Als de winter voorbij is, kent al zijn zesde druk en werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs.

Als de winter voorbij is is een roman in verhalen over schuld en schaamte, en het besef dat we allemaal voorbijgangers zijn die elkaar even aankijken of aanraken. Een verhaal over de vraag waar het nu uiteindelijk om gaat: om de waarheid of de werkelijkheid. Het hoofdpersonage tracht de juiste omgangsvormen te vinden door van kindsbeen af een zoektocht op te starten naar de waarheden die het leven te bieden heeft.
Het kunnen maar een paar seconden zijn die je leven uiteindelijk bepalen. Iemand aankijken of juist niet. Ineens gekust worden op een zomerse dag. Meer hoeft het niet te zijn. Zo vergaat het de hoofdpersoon Thomas van deze roman, die jaren leeft met de herinnering aan zo'n moment. Ook foto’s op de schoorsteenmantel vertellen alsnog een verhaal. Bijvoorbeeld over een door de oorlog uit Duitsland aangewaaid weesmeisje. Deze Becky is al tien wanneer de hoofdpersoon wordt geboren. Ze was tijdens de oorlog ondergedoken in een klein Duits dorp. De nostalgie, de filosofie en de poëzie stoomt uit het boek en af en toe duikt er ook wat vreemde spanning op waarbij niet ten onrechte Kafka aan de orde komt. Dit is niet direct een roman voor een groot publiek, maar wie van verstilde literatuur en pareltjes van zinnen houdt is het zeker een aanrader.
André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.