Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

06-05-16

Myanmar : reizen door het gouden land : op reis door Birma Ada Rosman-Kleinjan

index (3).png


Myanmar : reizen door het gouden land : op reis door Birma
Ada Rosman-Kleinjan
Uitgever: La Douze V.O.F.
Nederlands
170 pagina's
La Douze V.O.F.
augustus 2015
ISBN 978-90-823165-1-3


Tientallen Amerikaanse bedrijven zijn al een samen werkingsverband met bedrijven in Myanmar aangegaan. Als de grenzen opengaan en er geld te verdienen valt dan weet menig bedrijf opvallend snel de weg te vinden om handel te drijven.


In 2011 maakte Ada Rosman met haar echtgenoot een reis naar Myanmar en in 2012 verscheen hun reisverslag in boekvorm als 'Myanmar... op blote voeten door het Gouden Land'.Maar op 31 januari 2011 trad een nieuwe grondwet in werking, die formeel een einde maakte aan het militaire bestuur. Op deze datum vond de eerste bijeenkomst plaats van het nieuw opgerichte parlement, een tweekamerparlement waarvan het lagerhuis uit 440 zetels bestaat en het hogerhuis uit 224 zetels. Op 4 februari 2011 werd Thein Sein verkozen tot president van Myanmar, het eerste civiele staatshoofd van Myanmar in bijna 50 jaar.
Rond en na de bestuurswisseling zijn ontwikkelingen in gang gezet die lijken te duiden op meer burger- en politieke rechten. In november 2010 werd Aung San Suu Kyi vrijgelaten, verschillende politieke gevangenen kregen amnestie vanaf 2011en in januari 2012 kwam het tot een wapenstilstand tussen de Birmese regering en de KNU, een rebellengroep van het Karen-volk.
Op 9 november 2015 werden de verkiezingen gewonnen door oppositiepartij NLD (Nationale Liga voor Democratie) en in maart 2016 koos het parlement Htin Kyaw als president.Het zo gesloten land gooide de deuren wagenwijd open. Samen met de uitgever besloot de auteur hun boek te actualiseren onder andere met een gedegen en uitgebreide inleiding waarbij er wordt ingegaan op vele veranderingen die het land de laatste jaren heeft doorgemaakt. Het reisverhaal blijft natuurlijk staan zoals het is. Enkele bonusfoto’s, een bijgewerkte literatuurlijst en websitetips maken dat het boek weer jaren mee kan.
De reis begint in Yangon en via Pyay ging het verder naar de tempels van Bagan. Vervolgens met de boot naar Mandalay. Na een bezoek aan de tempelgrot van Pindaya naar Bago en met zijn twee grote, liggende Boeddha’s. Myanmar, heeft een veelkleurige bevolking die na een jarenlang vrij geïsoleerd bestaan reikhalzend uitkijkt naar de internationale toerist.
Het boek is vlot en goed geschreven in een eenvoudige maar mooie stijl en geeft een goed kijk op de bezienswaardigheden, historie en bevolking.

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.