Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

13-05-16

Ik ben KameLeon Kristien Hemmerechts

ik_ben_kameleon-1-min.jpg


 

Ik ben KameLeon

Kristien Hemmerechts

llustratorAn Candaele De Eenhoorn, 2016

3+ > 32 blz. > 16,50 euro > ISBN 978 94 6291 117 8 -Kristien Hemmerechts publiceerde sinds haar debuut 'Een zuil van zout' in 1987 meer dan twintig romans, verhalenbundels en essays. Ze is meermaals bekroond, onder meer met de Frans Kellendonkprijs voor haar volledige oeuvre. In 1986 promoveerde zij op het proefschrift A Plausible Story and a Plausible Way of Telling It: A structuralist analysis of Jean Rhys's novels.

Zij debuteerde in 1986 ook als schrijfster van fictie met drie Engelstalige verhalen in de bundel First fictions, Introduction 9' bij de Engelse uitgeverij Faber and Faber. Haar Nederlandstalige debuut en eerste korte roman was Een zuil van zout uit 1987, bij uitgeverij Houtekiet, waarvoor zij de driejaarlijkse Prijs voor het proza, van de provincie Brabant ontving. In 1990 kreeg zij de Vlaamse driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse gemeenschap voor verhalend proza. Vanuit Nederland volgden in 1993 een nominatie voor de AKO Literatuurprijs voor Kerst en andere liefdesverhalen, en de eerste Frans Kellendonk-prijs voor haar gehele oeuvre. In 1998 verscheen Taal zonder mij, een autobiografisch essay over Hemmerechts' in 1997 overleden echtgenoot, de Vlaamse dichter Herman de Coninck. In 2007 werd zij genomineerd voor de Anna Bijns Prijs voor De waar gebeurde geschiedenis van Victor en Clara Rooze.

Hemmerechts schrijft romans, verhalen, reisverhalen en essays. Ook heeft zij een aantal scenario's voor korte films geschreven. Constante in haar fictiewerk is het thema van het menselijk onvermogen: door verlies en gebrekkige communicatie zijn haar personages vaak niet in staat greep op hun leven te krijgen en blijvende, bevredigende relaties aan te gaan. Ze blijven vaak met hun hoofd in het verleden hangen en worden geteisterd door gevoelens van vervreemding, eenzaamheid en schuld. Hoewel die vervreemding hier ook geldt, biedt seks vaak wel een vlucht uit die…

An Candaele werkt als illustrator en vormgever. Daarnaast is ze docent aan de School voor Beeldende Kunsten in Overijse. Haar boeken worden erg gesmaakt door jonge kinderen en zijn o.m. vertaald in het Frans, Duits, Portugees en Koreaans.

Samen met deze grote kunsteenares maakte Kristien Hemmerechts' haar eerste kinderboek.

En ook in een boekje voor 3+ schuift de auteur haar open levensvisie naar voor in de richting van niemand kan kiezen wie hij uiteindelijk is, net als een kameleon ook niet kiest welke kleur hij heeft en wat anderen daar overen zeggen.

Het verhaal gaat dan ook op een fijne en originele manier over de thema's anders zijn en jezelf zijn en aanvaard worden.

KameLeon gaat voor het eerst naar school. Het klasje vol dieren wacht hem al op. Wanneer de groene KameLeon op een blauw krukje gaat zitten , wordt hijzelf ook blauw. Dat vinden zijn klasgenoten raar. Alle dieren hebben een vaste kleur, behalve KameLeon. Gelukkig begrijpen de anderen dat hun nieuwe vriend zichzelf moet blijven. Vol bewondering kijken ze hoe hij springend van krukje naar krukje telkens weer van kleur verandert en er ontstaat direct een feestje met KameLeon als middelpunt. Want uiteindelijk zijn die kleuren, dat is toch ook erg feestelijk, niet? KameLeon is een mooi kinderboek met een duidelijke moraal: iedereen is anders en verschillen moeten gerespecteerd worden. Dit duidelijk een boekje waarmee nje na het voorlezen met het kleine volkje in discussie kan gaan over diversiteit.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN, jeugd | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.