Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

05-11-16

Wannes · Hier is hem terug Dree Peremans sr.

Op de boekenbeurswannes_rgb.jpg


 

 

Exact 8 jaar na zijn overlijdensdatum (10 november 2008) brengt auteur Dree Peremans een hommage aan Wannes. Karel Vingerhoets gaat met hem in gesprek over het leven van Wannes. Met vertellingen uit het boek.
------------------------------
'Hier is hem terug / Hier is de zanger mee z’n stem en z’n
verhaal / ne muzikalen Don Quichot der Lage Landen / op
zijnen doortocht / langs de wegen van de taal.'

Zo zong Wannes Van de Velde (1937-2008) het zelf op zijn laatste cd in 2006. Twee jaar later overleed hij. Maar met deze biografie is hij opniéuw een beetje terug. Vertrekkend vanuit urenlange gesprekken op de trein tussen Antwerpen en Berlijn, en gretig puttend uit de zanger zijn persoonlijk archief, reconstrueert voormalig VRT-producer Dree Peremans het leven en werk van Wannes Van de Velde. Want Wannes was zoveel meer dan dé figuur van de Vlaamse folkrevival: flamencogitarist, schilder, tekenaar, liedjesschrijver, componist, decorontwerper- en bouwer, lesgever, columnist, schrijver voor het plezier van de pen op het papier, inspirator voor vele muzikanten … maar bovenal een grote meneer die boos op de wereld kon zijn maar niet op de mensen die hem bevolken.
------------------------------
PROGRAMMA
11u-12u: Karel Vingerhoets (acteur, organisator Wanneswandeling in Antwerpen) gaat in gesprek met Dree Peremans
12u-12u30: signeersessie op de EPO-stand (Standnr 212-217).

@Rood Podium op Boekenbeurs 2016 (Antwerp expo, Jan Van Rijswijcklaan 191, Antwerpen).

Meer info over het boek:
http://epo.be/uitgeverij/boekinfo_boek.php?isbn=9789462670648

 

http://www.radio1.be/programmas/wonderland/wannes-hier-hem-terugWannes · Hier is hem terug
Dree Peremans sr.

EPO

isbn: 9789462670648 · 2016 · paperback (15 x 22,5 cm) - 552p. · prijs: € 39.90

Ik stond buiten al dat gedoe. Ik zag in mijn omgeving alle mogelijke drugs gebruiken, maar ik heb nooit zelfs maar een joint aangeraakt. Ik ben nogal trots van karakter, ik vond dat ik dat niet nodig had. Ik was een tamelijk eenzame, in zichzelf gekeerde jongen.’

Wannes Van de Velde zou op 29 april 2016, 79 geworden zijn. Ter gelegenheid van die verjaardag verscheen de lijvige biografie van Dree Peremans sr. Wannes · Hier is hem terug.

Dree Peremans sr., was voormalig producer bij Radio 1 van o.m. De Groote Boodschap, drijvende kracht in de Vlaamse folkwereld en persoonlijke vriend van Wannes. In 2010 publiceerde hij : Dirk Van Esbroeck, Reiziger, een schitterende biografie die met veel empathie en ook met kennis van zaken het leven en werk van de fenomenale zanger en muzikant belichtte. Met dezelfde gedrevenheid en vaardigheid laat hij bijna acht jaar na het overlijden van de zanger, dichter, muzikant, beeldend en levenskunstenaar ook Wannes Van de Velde  herleven in een gedetailleerd en liefdevol portret van ' de zanger mee z'n stem en z'n verhaal / ne muzikalen Don Quichot der Lage Landen / op zijnen doortocht / langs de wegen van de taal.' Een citaat trouwens uit een lied van Wannes Van de Velde zelf(1937-2008) dat verscheen op zijn laatste cd in 2006. Twee jaar later overleed hij. Maar met deze biografie is hij opnieuw  terug. Vertrekkend vanuit urenlange gesprekken op de trein tussen Antwerpen en Berlijn, en gretig puttend uit de zanger zijn persoonlijk archief, reconstrueert Dree Peremans het leven en werk van Wannes Van de Velde. Want Wannes was zoveel meer dan dé figuur van de Vlaamse folkrevival: flamencogitarist, schilder, tekenaar, liedjesschrijver, componist, decorontwerper- en bouwer, lesgever, columnist, schrijver voor het plezier van de pen op het papier, inspirator voor vele muzikanten ... Hij was ook en bovenal een grote meneer die boos op de wereld kon zijn maar niet op de mensen die hem bevolken. Het boek brengt het leven van Wannes Van de Velde en een bijna vergeten tijd uit de Antwerpse artistieke wereld prachtig tot leven.

Samen met Wannes maakte de auteur een treinreis naar Berlijn - en ook nog eens naar Warschau - en dat resulteerde in 36 radio-afleveringen ‘Wannes Van de Velde, leven en werken’, die in 1996 werden uitgezonden.

Deze uitzendingen vormen de fundamenten van deze biografie - 551 blz..! – maar daarnaast putte de auteur ook zeer uitvoerig uit de vele geschriften die Wannes heeft nagelaten (uit zijn poëziebundels - o.a. ‘Gedichten’, ‘Ketter onder de maan’ en ‘Man in landschap’ - uit zijn vele dagboeken die Wannes vooral naar het einde van zijn leven is beginnen schrijven - ‘In de tijd’, ‘Tijdsnede’ en ‘Beloken dagen’ maar ook het onvoltooide en zeer mooie ‘Over zingen’ - en verder ook nog uit de vele theaterteksten en persinterviews.

Deze prachtige biografie geeft ons lezers de gelegenheid om Wim die later ‘Wannes’ Van de Velde werd in diverse levensfasen te volgen, van zijn geboorte in het Antwerpse schipperskwartier, over de oorlog, zijn schooltijd, de academie, zijn legerdienst, G 58 in het Hessenhuis, Provo in Antwerpen, zijn woedde over de afbraak van de oude stadskern, Mistero Buffo en de Nieuwe Scène, zijn langdurige depressie, zijn liefdes, zijn volksmuziek, maar ook zijn theaterwerk, de poesje, zijn ambitie om te schrijven en dan zijn ziekte en zijn strijd daartegen. Maar Wannes kon ook heel tegenstrijdig zijn, enerzijds was hij standvastig en sterk maar anderzijds herken ik persoonlijk ook zo goed volgend fragment: 'Als hij zich dan niet helemaal op zijn gemak voelde, was het altijd volle maan. Hij kon daar veel last van hebben. Hij nam pillen tegen de volle maan. Op zekere dag vertelden we hem dat het volle maan was, terwijl dat helemaal niet het geval was. Hij was een beetje een hypochonder. Altijd die dikke sjaal rond de nek. ' Die dikke sjaal was inderdaad zijn 'amulet' die had hij altijd bij zich, zelfs bij een temperatuur van dertig graden. Ik heb Wannes heel lang gekend, maar ik zag hem soms lange periodes niet. Maar wanneer ik hem dan terugzag gewoon per toeval, of beroepshalve, wist altijd hijzelf onmiddellijk de tussentijd te overbruggen. En dat gevoel geeft dit boek mij ook. Acht jaar na zijn dood is hij er werkelijk terug. Hij pakt zelf terug de draad op en laat de teugels van zijn vertelkunst vieren. Natuurlijk waren er zijn boeken, CD's en ander werk, maar toch was het niet hetzelfde. Door deze biografie, opgefleurd met heel veel foto's en ook fotokaternen van Herman Selleslags waarin je Wannes rijper ziet worden, is hij terug echt Wannes zoals we hem kennen en hem nooit meer willen loslaten.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.