Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

27-04-16

Les Innocentes

1015805_fr_les_innocentes_1455009465664.jpg


 

 

Les Innocentes

De Luxemburgse regisseuse Anne Fontaine (Coco Avant Chanel) pikt in op een gruwelijke gebeurtenis die plaats vond aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. In 1945 zagen nonnen bij het Poolse Warschau hun vreedzame leven bruut verstoord worden met de inval van een groep Russische soldaten. Volgens een verslag van Rode Kruis-dokter Madeleine Pauliac werden vijfentwintig vrouwen verkracht, sommigen zelfs veertig keer achter elkaar. Uiteindelijk werden er twintig nonnen vermoord en bleven er vijf zwanger achter.

In de strenge Poolse winter van 1945 behandelt de Franse Rode Kruis-arts Mathilde gehavende landgenoten die in concentratiekampen hebben gezeten, maar wordt een andere wereld in getrokken wanneer een Poolse non om haar hulp vraagt. Een van haar kloostergenoten staat op het punt om te bevallen. De moeder overste zelf ook slachtoffer van verkrachting, wil niet dat deze pijnlijke situatie de buitenwereld bereikt en dus mag er geen Poolse dokter komen helpen en moet Mathilde haar mond houden over wat ze heeft gezien. Maar al snel blijkt het probleem veel groter te zijn dan Mathilde kon vermoeden want de Russische soldaten hebben ook diverse nonnen besmet met geslachtsziektes.

Mathilde helpt in het geheim zo goed als ze kan bij bevallingen en het behandelen van geslachtsziektes, maar dat ligt moeilijk want de nonnen spreken Pools en willen ondanks de verkrachtingen vast blijven houden aan het celibaat. Zelfs aangeraakt worden is al in strijd met hun gelofte van kuisheid en gewoonweg verschrikkelijk voor ze.

Via de woordenwisselingen tussen Mathilde en de enige non die Frans spreekt, krijgt de kijker een indruk van wat er door deze vrouwen, waarvan sommigen ongewenst moeder gaan worden, heen gaat. Regisseuse Anne Fontaine onderlijnt met een sterke cameravoering het pijnlijk contrast tussen de weerzinwekkende gebeurtenis die heeft plaats gevonden en de devotie en de heilige onschuld van het nonnenbestaan die door moeder overste met haar godsdienstwaanzin tot een onhoudbare strenge levensstijl wordt gedreven. Mathilde Beaulieu, tracht deze vrouwen zo goed mogelijk te troosten en te helpen maar de opdracht valt haar zwaarder dan ze oorspronkelijk dacht want de zusters zijn terughoudend en verscheurd tussen de werkelijkheid en hun geloof. Voor de atheïstische Mathilde is het zo wie zo al onvoorstelbaar dat deze nonnen na de vreselijke feiten en een gruwelijke oorlog nog aan hun geloof vast houden. Omdat ze de verzorging van de zusters niet meer alleen aankan doet Mathilde beroep op een mannelijke collega van het Rode Kruis. Hij doet zijn plicht als arts. Als mens heeft hij het heel moeilijk met deze situatie. Hij is joods en een deel van zijn familie werd mede door het toedoen van Polen uitgemoord in de vernietigingskampen. De inzet van de beide artsen die niet alleen op medisch vlak maar ook op humaan terrein alles van zichzelf geven is het grote lichtpunt in deze donkere film.

Anne Fontaine heeft van Les innocentes een sterke film gemaakt met een goed geschreven scenario en dialogen, een sobere en efficiënte omkadering, een overwegende vrouwelijke cast, en een perfect vertolkte hoofdrol van Lou de Laâge.

André Oyen 

Les Innocentes

Anne Fontaine

Lou de Laâge Agata Kulesza Agata Buzek Joanna Kulig Vincent Macaigne

Frankrijk Polen

2016

1h55

 

00:00 Gepost in Films | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.