Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

23-04-16

Paultje, echt geen jongen Brigitte Minne

images.jpg


Paultje, echt geen jongen

Brigitte Minne
Illustrator: Joris Thys
uitg.: De Eenhoorn, 2016
ISBN: 978-94-6291-124-6
omvang: 176 pagina's
prijs: € 15,95

De mensen weten niet wat het is: gevangen zitten in het verkeerde lijf. Er zullen altijd mensen zijn die denken dat ze alles beter weten en kwaad of schande spreken over wie zich anders gedraagt dan de anderen. Je kunt de wereld niet naar je hand zetten.
Paul, is een slim kereltje die echt niet zo hoog op loopt met stoer jongensspeelgoed. Hij houdt van lezen, poppen en zich mooi maken. Hij voelt zich dan ook echt geen jongen, maar wel een meisje, Paulien of kortweg Lien. Zijn liefhebbende moeder, kan zich anno 1958 daar wat in vinden maar zijn dominante vader een grofgebouwde bakker met vastgeroeste gedachten, kan absoluut niet omgaan met het vrouwelijke in zijn zoon en wil als het moet zelfs met geweld een man van hem maken. Hij slaat het verlangen naar een pop uit zijn zoon en dwingt hem om cowboytje te spelen en te vechten met klasgenoten.
Paul begint een dubbelleven te leiden en te lijden, hij tracht Paulien zodanig in zich te onderdrukken dat ze dreigt te verstikken. Heel soms laat hij Paulien even naar buiten glippen en op zo een moment betrapt zijn moeder hem voor de kleerkast terwijl hij een van haar jurken draagt. Op dat moment is ook voor haar de maat vol en besluit zij de harde lijn van haar man te volgen.
Paultje heeft al lang last van zijn longen waarvoor hij in behandeling is bij de dokter. Als er niets meer helpt dan verse boslucht, besluit zijn moeder dat Paul het best de zomer kan doorbrengen bij zijn oma/ haar moeder Alida, die bosrijke omgeving woont. Het is 1959 als hij daar de eerste keer terechtkomt. Bij haar kan Paul Paulien vrij laten, en kan hij zichzelf zijn. Zijn oma begrijpt hem als geen ander omdat ze haar leven lang geconfronteerd werd met hetzelfde fenomeen. Pauls oma vertelt hem ook over Lili Elbe, een man die al in 1888 als vrouw door het leven wilde gaan, en Einar Wegener heette. Haar leven staat centraal in de film The Danish girl.
Alida geeft Paulien de ruimte, en jarenlang kan Paultje dan ook tijdens de vakanties bij zijn oma zichzelf zijn. Daarbuiten echter wordt de inmiddels 16-jarige Paul steeds wanhopiger en neemt uiteindelijk een drastisch besluit.
Joris Thys maakte zeer mooie aangepaste illustraties en geeft daardoor nog meer sfeer aan het verhaal. Brigitte Minne heeft een bijzonder ingetogen en ontroerend portret, waar ook heel fijne vleugjes humor inzitten, gemaakt van een jongen die vecht voor zijn bestaan. Dat lag in de jaren vijftig van de vorige eeuw heel moeilijk en dat is voor kinderen, afhankelijk van cultuur en opvoeding nog altijd niet gemakkelijk , om mee om te gaan. Het is dan ook toe te juichen dat kinderen van beroemheden als Brad Pitt, Angela Jolie en Johny Depp ongedwongen met genderdysforie in het openbaar kunnen omgaan.
Paultje, echt geen jongen is een geknipt boek om aan tieners (12+) te laten lezen en liefst nog met hen te bespreken.
André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.