Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

17-04-16

Mark Boog: De rotonde. Roman in verzen.

index (14).png


Mark Boog: De rotonde. Roman in verzen. Cossee, 80 blz. € 19,95 ISBN 9789059366275
€ 19,95
75 blz.
Voorlopig zit hij hier. Er is nog tijd/
en eerst moet de vermoeidheid zakken./
Anders zal het kruispunt net te ver zijn,/
of hij zal, versuft, tegen te lage prijs/

zijn lieve ziel verkopen. Kort geluk,/
één hete nacht: te weinig. Slechts een eeuwig/
vuur voldoet. Ziedaar: een andere/
Van Dam. Een verre donderslag stemt in./

Mark Boog studeerde aanvankelijk ‘kunstmatige intelligentie’. Hij maakte zijn debuut in het tijdschrift ‘De Appel’. Zijn eerste dichtbundel ‘Alsof er iets gebeurt’ verscheen in 2000. Hij won daarmee de C.Buddinghprijs. In 2006 won hij de VSB-poezieprijs. Hij schreef meerdere dichtbundels en romans. In ‘De rotonde’ brengt hij beide genres, roman en gedicht, tezamen.
In drie afdelingen van elk 33 etappetjes stuurt de dichter een eenzame man die Van Dam heet op weg naar een beter leven. Van Dam loopt de stad uit, op weg naar een kruispunt waar hij zijn ziel aan de duivel wil verkopen.
Van Dam werkt te veel, drinkt te veel, hecht zich te veel aan foute vrouwen en ziet het het leven niet meer zitten. Deze aarts-loser, begeeft zich naar een afspraak met de duivel op een kruispunt terwijl in de verte een onweer dreigt los te breken.
Het wordt een wandeling die je ook als een soort bezinningstocht kan beschouwen en die de lezer het waarom van het pact met de duivel verklaart. Hij wil nu ‘een nieuwe man’ worden, ‘een idylle’ vinden, en de stad uit.
Mark Boog heeft de roman uiterst zorgvuldig opgebouwd en hij laat ons ook gretig in de ziel van zijn personage kijken, zolang dat er nog over beschikt.
De sfeer is broeierig en klam, de sfeer wordt beangstigend en het gedicht leest als een thriller.

André Oyen

00:25 Gepost in BOEKEN, Poëzie | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.