Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

23-12-16

Het blauw van de zee en het blauw van de stad : een reis door Tanger met Benali en Matisse Abdelkader Benali

index (12).png


 

 

Het blauw van de zee en het blauw van de stad : een reis door Tanger met Benali en Matisse

 

Abdelkader Benali

De Arbeiderspers

80 pagina's

Paperback

ISBN: 9789029538954

Prijs: € 9,99

Publicatiedatum: 19-03-2015

Romans schrijven is steeplechase lopen, met om de paar honderd vlakke meters plotseling een lastige hobbel. Ik kan het. Achttien jaar oud, en dan al gesierd met ene Henri Matisse.

 

Abdelkader Benali (1975) werd geboren in Marokko. Als klein jongetje kwam hij naar Nederland. Zijn ouders vestigden zich in Rotterdam, waar zijn vader een slagerij begon.

Benali debuteerde op eenentwintigjarige leeftijd met de roman Bruiloft aan zee, waarvoor hem de Geertjan Lubberhuizenprijs werd toegekend. Dit eerste boek betekende meteen zijn doorbraak in de letteren. Bruiloft aan zee werd onthaald op veel kritische lof en gewaardeerd als het ideale boek van een zeer getalenteerde allochtone schrijver die daarin op een even lucide als lichtvoetige manier een aspect van migrantenproblematiek literair verwerkte. De roman groeide langzaam uit tot een bestseller en werd vertaald in vele landen.

 

In de jaren direct daarna deed Benali ook van zich spreken als literatuurcriticus (in het Algemeen Dagblad), verhalen- en toneelschrijver en dichter. Maar pas in 2002 verscheen zijn tweede roman, De langverwachte, die echter insloeg als een bom en waarmee hij definitief zijn naam vestigde als belangrijk schrijver in de Nederlandse literatuur. De langverwachte werd bovendien onderscheiden met de Libris Literatuur Prijs 2003.

 

Zijn volgende roman,in 2005 verschenen Laat het morgen mooi weer zijn, bezegelde zijn overstap van uitgeverij Vassallucci naar De Arbeiderspers.

Op de cover van de succesroman Bruiloft aan zee van Abdelkader Benali prijkte een schilderij van Henri Matisse, La Fenêtre à Tanger , die het uitzicht vanuit zijn hotelkamer in Tanger schilderde.

 

Het was niet Abdelkader Benali die het uitkoos voor de cover, maar zijn eerste uitgever, Oscar van Gelderen.

 

In Het blauw van de zee en het blauw van de stad: een reis door Tanger met Benali en Matisse, een boek(je) dat verscheen ter gelegenheid van de tentoonstelling De oase van Matisse in het Stedelijk Museum van Amsterdam brengt Abdelkader Benali uitvoerig verslag uit van de reizen, de zoektochten eigenlijk die hij maakte naar het blauw van de zee en het blauw van de stad van Tanger en de schilder die het wist te vereeuwigen. Het is een heel mooi en poëtisch verhaal geworden over een zoektocht naar een identiteit en een zoektocht naar een schilder en een legendarisch werk.

Matisse werd getroffen door het Marokkaanse licht en de felle kleuren. Hij is een herverdeler van licht, zoals Benali het lyrisch uitdrukt. Het relaas heeft geen echte plot. Benali verhaalt twee reizen, de eerste in de negentiger jaren: de schrijver komt met enkele reisgenoten aan in een vies hotel op een van de pleinen van Tanger, de Petit Socco. Een tweede reis onderneemt hij in 2014 met zijn vrouw. Ze kopen een appartement. Maar er is ook de reis van Matisse zelf in 1912. De verschillende reizen lopen door elkaar. Een dun boekje met prachtige poëtische en filosofische bespiegelingen rond het zuiden, Marokko, taal, literatuur, kunst, geuren en kleuren.

André Oyen

 

 

 

 

 

00:20 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.