Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

24-04-16

Ondier Sven Vitse

kaft-197x300.jpg


 

 

Ondier

Sven Vitse

Uitgeverij Het Balanseer

ISBN 9789079202348

Taal Nederlands

Uitvoering Paperback

Aantal pagina's 184

2016

Ondier tijger Europeaan, lezer ... zo sprak in Max Havelaar de jonge Duitser Ernst Sern zijn lezer toe. Ja ik heb het regen jou! Ach had Multatuli dit medium gekend, hoeveel verdichtsels in 't bijzonder en waarheden in het algemeen had hij niet dagelijks de blogosfeer ingestuurd?

Sven Vitse is docent Moderne Nederlandse Letterkunde, onderzoeker en publicist.Hij is redactielid van het literaire tijdschrift DW B. In 2010 publiceerde hij bij het balanseer de essaybundel Tekstbestanden. Deze essaybundel liet de lezer delen in de grote sympathie van de auteur voor het zoekende, experimenterende proza, dat onverstoord de rijkdom van de taal en de geest exploreert. In een heldere stijl volgde Vitse het grillige pad van auteurs uit het recente verleden, zoals Willy Roggeman en Daniël Robberechts, maar ook van jongere schrijvers als Lucas Hüsgen en Marie Kessels en plaatste hij tegendraadse kanttekeningen bij romans van Stefan Brijs, Tom Lanoye, Erwin Mortier en Leon de Winter. Deze literaire essays worden ingeleid door beschouwingen over het postmodernisme en het tijdschrift Raster.

De verhalenbundel Ondier is zijn prozadebuut en bestaat uit drie verhalen van substantiële omvang.

Ondier is een drieluik over verbeelding en verlangen met een overrompelend proza. Je kan dit boek niet even vlug lezen, want elk woord elke zin tiert om aandacht om inpassing in het geheel van emoties, frustraties en onbehagen. De zeer bevreemdende personages willen weg uit de wereld, hun verhaal, waarin ze niet verder kunnen leven. Ingeklemd tussen de beelden in hun hoofd en de concrete realiteit zoeken ze hun toekomst in verbondenheid. Fantasie is iets wat de auteur op zeer diverse manieren gebruikt, van absurd tot de realiteit benaderend. Sommige delen van de verhalen zijn ronduit beanstigend anderen zijn dan weer down en depressiefmakend. Tot komen al die extreme verteltinten samen in een passend geheel.

Vooral het verhaal Ondier tijger Europeaan, lezer vond ik heel sterk. In Ondier duiken de sporen van Multatuli regelmatig in een fictief karakter op.In Ondier tijger Europeaan draait alles rond het psychisch lijden van zijn vader dat uitmonnde in een verzoek en verkrijgen van Euthanasie. Hij noemt het heel scherp het sadisme van de geest. De auteur bekijkt de vaderfiguur vanuit verschillende standpunten en tracht postuum het dubbel verlies van zijn vader, voor en tijdens zijn dood een plaats te geven.

Ondier is in alle opzichten literair dynamiet!

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.