Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

06-04-16

Koelkastlicht Rodaan Al Galidi

Koelkastlicht-225x300.jpg


Koelkastlicht
Rodaan Al Galidi
isbn: 9789491921216 · 2016 · paperback - 96p. · prijs: € 19.95
uitgeverij: Uitgeverij Jurgen Maas
Ode aan de Nederlandse vrouw/

De Amerikaanse vrouw zegt: ‘Ik wil met je vrijen.’/
De Arabische vrouw zegt: ‘Maak kinderen met mij!’/
De Franse vrouw zegt: ‘Zullen we zoenen?’/
De Spaanse vrouw zegt: ‘Ik wil met je dansen.’/
De Belgische vrouw zegt: ‘Rode wijn of witte?’/
En de Nederlandse vrouw… Ach,/
de Nederlandse vrouw zegt: /
‘Ik wil oud met je worden.’/

Een van de meest productieve hedendaagse Nederlanstalige auteurs is Rodaan Al Galidi (Irak, 1971). Hij studeerde af als civiel ingenieur en kwam na omzwervingen in onder andere Jordanië, Thailand, Vietnam en Maleisië in 1998 naar Nederland, waar hij asiel aanvroeg. Tijdens de lange asielprocedure mocht hij niet werken of naar school, dus leerde hij zichzelf Nederlands. Hij publiceerde in 2000 zijn eerste Nederlandstalige dichtbundel Voor de nachtegaal in het ei. Inmiddels publiceerde hij verschillende bundels en romans en is hij een graag geziene gast bij literaire festivals. Zijn werk werd genomineerd voor onder meer de VSB Poezieprijs, de J.C. Bloemprijs, de BNG Literatuurprijs en de Gerard Walschap Literatuurprijs. In 2011 won hij de Europese Unie Prijs voor de Letteren voor zijn roman De autist en de postduif. Kort daarop zakte hij voor het inburgeringexamen. In 2016 verschijnen zowel zijn roman Hoe ik talent voor het leven kreeg en de dichtbundel Koelkastlicht. In een nawoord van Koelkastlicht geeft Rodaan tekst en uitleg bij de bundel en eigenlijk kan je dat beter lezen als voorwoord.
Koelkastlicht is opgebouwd uit drie delen, ‘In de koelkast’, ‘In het universum’ en ‘Losse gedichten die de verkoop van Koelkastlicht mede mogelijk moeten maken’.
Rodaan is een buitengewoon observator, maar ook een mijmerende filosoof die ook nog goed met humor en zelfspot uit de voeten kan. De gedichten wisselen in snel tempo van hilarisch, lyrisch, mijmerend naar licht ironisch. Het gedicht De oorlog is mijn leven deed me om beurten, glimlachen, huiveren en begrijpen. De oorlog is mijn leven zou je werkelijk als het CV van Rodaan kunnen beschouwen en het als een bladwijzer in zijn prachtige roman Hoe ik talent voor het leven kreeg, stoppen. Zijn 'schuldbekentenis in Ik de dichter, bezorgde me werkelijk een brok in de keel. Zucht, zucht, zucht wat een pracht van een bundel!

André Oyen

00:07 Gepost in BOEKEN, Poëzie | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.