Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

03-04-16

Cool: Wat wij kønnen leren van de Scandinaviërs Gert-Jan Hospers

index (8).png


Titel: Cool: Wat wij kønnen leren van de Scandinaviërs
Verschijningsdatum: mei 2015
Bladzijde: 221
Uitgeverij: Haystack
ISBN: 9789461261335
Scandinavië is geen duister achterland en evenmin een sprookjespark ,als je boven Hamburg de grens oversteekt, kom je in een heel andere wereld terecht.

In Cool – Wat wij kønnen leren van de Scandinaviërs geven journalisten Martin Vos en Marco Krijnsen en hoogleraar regiomarketing Gert-Jan Hospers een doorlichting van Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland. De auteurs zijn duidelijk fan van Scandinavië en dat zullen we weten ook. Van IKEA en design, Noorse zalm, Deense thrillerseries en de Finse sauna, de succesverhalen worden je in een hels tempo in je maag gesplitst. Het boek bestaat uit drie delen en 33 verhalen. De drie delen zijn:Puur natuur/ Iedereen is gelijk/ Creatief klimaat
Ik hou van possitiviteit maar in dit boek is het positieve te veel van het goede. Maar sommige verhalen zijn best, interessant en boeiend zoals dat over het boek Svensk Mentalitet bijvoorbeeld, of dat over de films van Aki Kaurismäki of over het het Deense wereld wonder: Architect Jørn Utzon met het Opera House in Sydney.De liefde voor de natuur zit heel diep bij Scandinaviërs. Natuur wordt wel eens vergeleken met religie en wordt ingezet als therapie bij bijvoorbeeld depressie. Liefde voor de natuur betekent ook dat je goed voor die natuur zorgt en in zaken zoals als duurzame energie, recyclen en fietsen in plaats van autorijden zijn in de drie landen populair en belangrijk. In onderzoeken komen Scandinaviërs zo vaak als gelukkigste, milieuvriendelijkste, beste, slimste etc. naar voren komen en de auteurs proberen dat nogal iets te luchtig aan de realteit te toetsen. De 33 artikelen zijn vlot geschreven en maken de lezer op een onderhoudende manier vertrouwd met nogal taai lijkende onderwerpen zoals het belastingstelsel, groene energie, de Deense tv-producties, het brede muziekonderwijs, de hoogwaardige ICT, het gelijkheidsbeginsel, de goede sociale voorzieningen enz.
Interessant voor mensen die naar Scandinavië willen reizen, of die fan zijn van het gebied. Het boek is ook schitterend vormgegeven en verlucht met prachtige foto's.

 

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.