Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

27-04-16

De nachten van Hofman Willem van Zadelhoff

index (1).pngDe nachten van Hofman
Willem van Zadelhoff

uitgeverij:
Atlas Contact
Jaar:
2015
Aantal pagina's:
190
9789025444785C


Ik werd gevormd door mijn rollen, geleefd door de personages die ik speelde.

De Nederlandse schrijver Willem van Zadelhoff kende veel bijval met zijn prozadebuut ‘Een Stoel’ (2003), een korte roman over twee enthousiaste Bauhaus-architecten en een revolutionaire buizenstoel. Hij werkte dit gegeven uit in het vervolg ‘Holle Haven’, waarin de 20ste-eeuwse geschiedenis een schaduw werpt op het artistieke enthousiasme van het begin. Willem van Zadelhoff is ook dichter en kreeg in 2009 de Herman de Coninckprijs voor zijn bundel ‘Tijd en landen’.

in zijn nieuwe roman, een mix van literaire roman en psychologische thriller neemt hij ons via zijn personage de gevierde tv-ster en acteur Max Hofman naar de wereld van het theater. Hij werd gevraagd om in Antwerpen een rol in ‘De meeuw’ van Tsjechov te spelen, aan de zijde van zijn ex Tanja. Twintig jaar geleden speelden ze ookbeiden in hetzelfde stuk. Maar Hofman is nu een gekwelde en egocentrische vijftiger, met een alcoholprobleem en verslaafd aan slaappillen. Hij heeft ook angst om hij nu de leeftijd heeft van zijn vader toen die stierf. De kleine Max was stille getuige en hield er angstige vragen aan over. Stierf zijn vader wel, zoals beweerd, aan een aneurysma? Wat deed de direct geroepen huisdokter Angel eigenlijk? Hadden hij en Max’ moeder een relatie? Is Angel zijn vader? Nog steeds blijkt de arts zijn oude, voor Max geestelijk onbereikbare moeder te bezoeken.
Zijn eigen leven lijkt verdacht veel op het theaterstuk ‘De Meeuw’ waarin hij van de jonge Kostja tot Trigorin evolueert en geconftonteerd wordt met Nina, ooit gespeeld door zijn ex en nu vertolkt door een vrij vluchtige minnares Rosalie. Hofman vindt zijn draai moeilijk in Antwerpen en al helemaal niet wanneer hij weer heel dicht komt te staan bij zijn ex-vrouw en hun dochter Sara. De nachten van Hofman
is een prachtige toneelroman waarin de acteur de theaterteksten prevelt waarvoor hij altijd even zijn geheugen moet aftasten om zich de auteur ervan voor de geest te halen. De roman is ook een prachtige ode aan de stad Antwerpen, waarvan hij dan wel mag vinden dat in haar uitgestorven straten de vogels niet wilden leven, maar die wat architectuur betreft, alle eer bewijst.
Met De nachten van Hofman heeft de auteur andermaal een pareltje afgeleverd.
André Oyen

10:55 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.