Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

31-03-16

Ontsla me van alles wat ik liefheb : gedichten Lucas Hirsch

index.png


Ontsla me van alles wat ik liefheb : gedichten

Lucas Hirsch

ISBN 9789029504744

Taal Nederlands

Uitvoering Paperback

Aantal pagina's 56

Verschijningsdatum 20-10-2015

€ 18,99

Ontsla me van alles wat ik liefheb

 

Ontsla me van mijn curieuze DNA/

Van mijn brandende verwanten, huis en haard/

Ontsla me van mijn blanke almacht/

 

Van de doden niets dan goeds/

Van de levenden, de bevende tot familie gedrevenen/

Ontsla me van de zinnen/

Ontsla me van de letters/

Ontsla me van mijn verslavingsgezinde/

genen vol beloften half gedaan/

zijn haast in rook vergaan/

Van dit volgezogen lijf,/

de adelende liefde/

Ontsla me van alles wat ik liefheb

Het titelgedicht ‘Ontsla me van alles wat ik liefheb’, kan je zowat een samenvatting van de hele bundel noemen. Want de hoofdthema's zoals de drang om te vluchten, weg te lopen van alles dat benauwd is, verdriet, eenzaamheid, tot verslaving geneigde genen en verstikking gedoemde familiegeschiedenis, falen, onmacht, berusting - en de uiteindelijk altijd overwinnende liefde zijn heel nadrukkelijk aanwezig.

Wat me heel aansprak is de manier hij een aantal gedichten in Ontsla me van alles wat ik liefheb opdraagt aan andere poëten. Zo schreef hij bijvoorbeeld voor Erik Jan Harmens het gedicht ‘Angstval’, en voor de in 2013 overleden Friese dichter Tsjebbe Hettinga het gedicht ‘Buitenwesten’. Voor Rogi Wieg schreef Hirsch ‘Hoe kleiner de woorden des te zwarter de zin’. Met ‘Draadjuweel’, is opgedragen aan Lucebert, en ‘Brief’ een ode aan Ilja Leonard Pfeijffer. Die afdeling noemt hij Gepocheerde zon, en de titel dekt helemaal het inhoudelijke. De woorden van bewondering, aanvoelen en geestelijk aanvoelen zijn op maat gemaakt. Hij schept ook regelmatig een oord van geborgenheid waarin zowel lezers als geliefden mogen schuilen als ze vluchten voor de nacht die een tijdbom is.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN, Poëzie | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.