Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

29-03-16

Djordje Matić – Haarlem Nocturne

9200000053332106.jpg


 


Djordje Matić –

Haarlem Nocturne


Nederland / Kroatië
 48 blz., € 15,00
Eerste druk 2015
ISBN 978-90-6265-905-0
een balling is ook een virtuoos / van dissonantie / een autist / een beschaamde gerechtigde / zonder vergunning
Djordje Matic, geboren in Zagreb in Kroatië, het voormalig Joegoslavië, ontvluchtte in 1991 als jonge man zijn eigen land, aan de vooravond van de jarenlange vreselijke burgeroorlog. Zijn eerste tijdschrift in het Kroatisch was net uitgekomen. De eerste jaren bracht hij door in Rome. 'De liefde bracht hem echter in 1993 uiteindelijk naar het Nederlandse Hillegom'. Tegenwoordig is hij behalve zanger in de Haarlemse crossover-band Gadjo Orkestra, dichter, essayist, vertaler, criticus en redacteur en co-auteur van Het Lexicon van de Joegoslavische Mythologie. Hij woont sinds 1993 in Nederland en studeerde Engelse en Italiaanse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. In 2014 verscheen in Kroatië zijn dichtbundel Lingua franca. Met Haarlem Nocturne maakt hij zijn Nederlandse poëziedebuut.
Zijn gedicht Eerste dagen uit het luik Een ander verhaal scherst zijn kennismaking met de Nederlandse taal. Zij heeft hem aan haar dij vastgenaaid en over zes grenzen heengebracht.
En wat een rumoer deze taal/
wat een angstwekkend gebrom/
bijna als de stilte tussen mij en degenen met wie ik geen/
enkele taal deel/
en met wie ik zou ik willen praten/
(o, wat zou ik willen praten!)./
uit:De eerste dagen
De tweede afdeling ‘Blauw’ handelt over jazz en jazzmuzikanten gaan. Niet voor niets verwijst Haarlem Nocturne naar Harlem Nocturne, een van de bekendste jazz standards. En de dichter laat zich dan ook volkomen gaan in schitterende portretten van jazzlegenden zoals Miles Davis, Chet Baker, Thelonius Monk, Billie Holiday, John Coltrane, Ben Webster. klinkende namen die gedichten opleveren die intens zijn. Ook hier komt het verstoten zijn omwille van kleur, taal, cultuur weer zeer duidelijk naar boven. Ook al hadden die legenden de taal van hun fascinerende muziek toch werden ook zij gediscrimineerd niettegenstaande de wereldwijde adoratie van hun fans. En dan is er het titelgedicht Haarlem Nocturne waarin de de stad een eiland wordt voor mensen die dromen over de noordelijke steden van de oude gilden. Ook hier is taal, klank en muziek van taal of muziek tout court erg belangrijk, zo belangrijk dat elk woord een dubbele boodschap inhoudt.

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN, Poëzie | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.