Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

11-04-16

Zekerheden Bart Plouvier

9789460014338_VRK.jpg


Zekerheden
Bart Plouvier
Uitgeverij Vrijdag, Uitgeverij
ISBN 9789460014338
2016

Mijn vader heeft zichzelf nagelaten/
sinds zijn dood zijn wij elkaar/
ik stap zijn wankele gang en/
struikel over mijn voeten nu/
is 't hij die meters ver valt/
wat ik zeg of zelfs gelaten mompel/
komt luid en gladgesproken uit zijn mond/
uit De erfenis

Bart Plouvier ( Mortsel 17/06/5) heeft een niet alledaagse levensloop achter de rug. Als oudste uit een gezin van zes volgde hij een paar jaar de Antwerpse Kunstacademie. In diezelfde periode (eind jaren '6O, begin '7O)begon hij muziek te maken en was hij jarenlang actief in de folk-scene. In '71 verhuisd naar Elversele, een dorpje in het Waasland. Tussen '7O en '8O banjoïst ge­weest in de blueg­rassgroep "The Fruit Juice Reve­lation". Aan de kost gekomen als bar­man, tuinier, bouw­vakker, fabrieks­ar­beider, kok, brouwers­gast, muzikant in Bobejaanland, en nog veel meer. In mei '80 aange­monsterd op een zee­sleper. Aan boord beginnen schrijven; aanvankelijk dag­boeken, schetsen voor verhalen. Afgemonsterd in '84. Dat­zelf­de jaar een res­tau­rant geo­pend in Elversele. In '88 kwamen de eer­ste publikaties. Velen volg­den: in diverse tijd­schriften, verha­lenbundels, bloemle­zingen. Hij was reisver­slag­gever voor 'Week­end Knack', de Nederlandse Volkskrant, Grande, De Standaard, Uit-Magazine e.a. Nu doet hij het wat kalmer aan maar is nog altijd full-time au­teur. Zijn totaal oeuvre bestaat uit romans, kortverhalen, reisimpressies, kinderboeken, poëzie en theater, alles samen meer dan 25 creaties. Bart Plou­vier is een mees­ter­verteller met een ongebreidelde verbeel­dings­kracht, en ook als poëet is hij een ware woordentovenaar. Vervreemding en melancholie zijn thema's waar de auteur uitermate goed mee overweg kan. En in zijn poëzie legt hij hier vaak nog de nadruk op. In zijn de achtste dichtbundel Zekerheden zit een iets lichtere teneur, ook al snijdt hij vaak heel ernstige onderwerpen aan toch zorgt de heel geraffineerde en dominante mix van klank en ritme voor een sfeervol geheel. De bundel vormt een soort verhaal waarin elk gedicht een ijkpunt is uit een leven en soms 'een nogal moeilijke film uit de oude doos'. We bladeren en lezen, worden geconfronteerd met de dood van een vader en zijn erfenis in de zoon, zelfportretten,reisimpressies, reflecties, als twee lepels liggen, studeren, kleinkinderen
jeugdherinneringen, maar ook geheugenverlies en watermeloenen volbloeden..en keuvelend en lachend wordt de dood ontkend.
Zekerheden is een bundel die ik verschillende keren gelezen omwille van de kracht maar ook de zachtheid, de klank en de stilte.
André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN, Poëzie | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.