Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

24-03-16

Kate Howard: bloedlijn Joyce Pool

index (8).png


Kate Howard: bloedlijn

Joyce Pool

Isbn: 9789047707424

prijs: € 17,95

2015

Met opgetrokken schouders, al mijn spieren stijf van spanning, sta ik in de torenkamer die sinds gistermiddag mijn gevangenis is. Door het venster staar ik naar de grijze februarilucht. Er lijkt iets van neerslag uit te vallen. Natte sneeuw misschien.

Of regen, tranen van hemelse heiligen...

Ik wil niet dichter naar het raam toe. Niets zien van het vreselijke dat daar plaatsvindt.

 

In 1537 ontvlucht de achttienjarige Joan Bulmer, een onbemiddelde Engelse jonge vrouw van adellijke afkomst, haar gewelddadige echtgenoot. Ze kan als gouvernante aan de slag en haar opdracht is om zes adellijke maar moeilijke meisjes, amper jonger dan zijzelf, een gedegen opvoeding te geven, zodat ze klaargestoomd worden voor een gunstig huwelijk. Heel wat dames gingen haar voor, om al vlug op te stappen. Maar Joan kan niet terug, voor haar is het blijven of de dictatuur van haar echtgenoot aanvaarden. Dus zet ze door hoe moeilijk het soms ook is. De jongste van het stel, Kate Howard, is een onbesuisde en grappige veertienjarige, nicht van de geëxecuteerde Anna Boleyn, de tweede echtgenote van koning Henry VIII. Na het overlijden van koningin Jane kiest Henry tot Joans grote schrik Kate uit als hofdame voor zijn vierde echtgenote. Ze gaat zelf mee als begeleidster van Kate en hoopt dat ze kan voorkomen dat het meisje aan het hof haar ongeluk tegemoet gaat. De Nederlandse auteur Joyce Pool (1962) schreef meerdere historische jeugdboeken,

waaronder De Castraat een heel intens en ook boeiend boek voor young adults maar dat ongetwijfeld ook heel wat volwassenen zal aanspreken en dat heel prettig leest. Je lijdt en leeft met Angelo mee in wereld vol contrasten van armoede en onvoorstelbare luxe naar het onthutsende einde.

Kate Howard: bloedlijn is haar eerste roman voor volwassenen. Het is een boeiend geschreven verhaal over het leven aan het Engelse hof van Henry VIII en de hoofdkarakters zijn mooi uitgewerkt en wekken sympathie op. De broeierige en aangrijpende geschiedenis van de jonge vijfde vrouw van koning Henry VIII, wordt nu door de ogen van haar gouvernante bekeken en daardoor krijgen de hoofdpersonages ook een andere uitstraling dan in eerdere meestal Britse publicaties. Joyce Pool zelf onderlijnt dat ook in een verantwoording. Toch kan ik deze bijkleuring van de hoofdpersonages alleen maar toejuichen omdat het verhaal er een stuk realistischer door wordt.

De auteur geeft ook een knap tijdsbeeld en gunt haar lezer ook een indringende kijk op dat hof van Henry VIII vol egoïstische mensen, allemaal belust op macht en rijkdom over de hoofden van anderen.

André Oyen

 

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.