Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

27-04-16

Zwijgen Ingrid Vander Veken

9789463100885-805x1200.jpg


 

Zwijgen

Ingrid Vander Veken, uitgeverij Polis, 19,95 euro.

2016

256 blz.

ISBN 978 94 6310 088 5

ISBN e-book 978 94 6310 147

Verzwegen is daarom niet verdwenen, stilte is net zo goed een vorm van bewaren, misschien een betere zelfs.

Ex journaliste Ingrid Vander Veken schreef met veel enthousiasme én vakkennis diverse romans (“Papavers”, “Nieuwe mannen, nieuwe vrouwen”, “Dubbelspoor” en “Aankomen in Bali”), een dagboek (“Zestig”) twee kinderboeken (“Sam” en “Olikonijneendpauwpanter”) en twee verhalenbundels, (“Tiramisu” en “Cru Bourgeois”). Uit haar boeken groeiden ook literaire voorstellingen, zowel voor kinderen (“Olikonijneendpauwpanter”) als voor volwassenen (“Zestig” en “Bali”).

 

Ingrid Vander Veken is tevens mede-oprichter van de Vlaamse Auteursvereniging, en docente aan de afdeling Woord van de Artesis Hogeschool. Zij was jarenlang bestuurslid van PEN Vlaanderen en verantwoordelijke voor de PEN-Schrijversflat.

In haar nieuwste werk “Zwijgen”, wat ik persoonlijk een docuroman zou noemen worden we geconfronteerd met een verbluffend mooie mengeling van creatief schrijven en onderzoekjournalistiek. In een glasheldere stijl confronteert ze ons hoe destructief zwijgen over dingen die er toe doen, kan werken.

In een heel confronterend interview voor Het vrije woord vertelde Regine Beer me jaren geleden dat haar naaste omgeving het beter vond dat ze na haar gruwelijke ervaringen in een vernietigingskamp van de nazi's daar beter kon over zwijgen en zich op de toekomst moest richten. Gelukkig voor haar en voor ons, heeft ze niet gezwegen. Ook slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk werden aangemaand te zwijgen. En zelfs een verhelderende film als Spotlight trachtte men nog heel recentelijk het zwijgen op te leggen door hem bijvoorbeeld in Italië te verbieden voor katholieken.

Het moet dan ook voor velen een ware opluchting zijn om eens boek onder ogen te krijgen waarin een auteur duidelijk laat blijken genoeg te hebben van al het zwijgen uit haar jeugd en zichzelf confronteert met een openhartigheid die haar ouders haar nooit verleend hebben. Het is zo verhelderend te lezen dat ze tijdens het doornemen van dossiers en archieven beseft dat officiële papieren haar het recht geven om door te dringen in een intimiteit die haar familie haar onthouden had.

Het hele verhaal verhaal wordt verteld door de auteur in de 'je'vorm en daaruit blijkt heel duidelijk dat de confrontatie met de blinde vlekken uit verleden pijnlijk waren. Samen met 'je' wordt de lezer overrompeld door de ontdekkingen waarover door iedereen hardnekkig gezwegen werd. Je houdt het niet voor mogelijk dat in één gezin collaboratie én verzet zich kon manifesteren waar generaties lang de pijnlijke gevolgen van voelbaar waren. Tot de oorlogsgeneraties verdwenen en de na-oorlogse overlever de puzzel mocht uitpluizen. Maar het was niet alleen haar vader die zijn geheimen verborgen hield ook moeder had op een heel ander vlak de waarheid wel verbloemd.

 

Het wordt 'je' dan ook meer en meer duidelijk waarom elke vraag over de Tweede Wereldoorlog op de wrokkige stilte van een vader botste en waarom 'je' als vijfjarig meisje een pop cadeau kreeg die als twee druppels op haar moeder leek. De mist rond diverse familieleden klaart op en dat geeft zowel bevrijding als ontgoocheling. Toch levert deze verhelderende zoektocht die eindelijk het zwijgen verbreekt geen wrok op maar wel verbijstering gekoppeld aan begrip en genegenheid.

'Zwijgen' is een diepmenselijk en prachtig geschreven boek over het verraad van het zwijgen dat uiteindelijk heel wat levens en familierelaties bemoeilijkt.

André Oyen

 

10:57 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.