Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

10-03-16

Lieveling Kim van Kooten

lieveling-kim-van-kooten-boek-cover-9789048830244.jpg


Lieveling
Kim van Kooten
Lebowski, 2015, 224 p.
Citaat: "Uiteindelijk komt de waarheid aan het licht, hoe goed je haar ook verstopt. Hoe dik het ijzer van je brandkast ook is, hoe ingewikkeld je de code ook maakt, het heeft geen zin. Echte, grote geheimen willen gevonden worden. Omdat ze eenzaam zijn. En omdat ze groeien. Hoe langer je een geheim verstopt, hoe eenzamer en groter het wordt."

Deze debuutroman van actrice en scenarioschrijfster Kim van Kooten (1974) is gebaseerd op ware gebeurtenissen, namelijk op de jeugd van Pauline Barendregt, een vriendin.
Pauline Barendregt had echter drie wensen namelijk dat het boek recht deed aan de waarheid, het mocht de heftigheid van het onderwerp niet uit de weg gaan én het boek mocht ook niet te zwaar op de hand zijn. Dit was een enorme uitdaging voor een debutante die nog het etiket van het scenario Alles is liefde mee draagt.
Samen met de auteur volgen we het meisje Puck vanaf haar vijfde verjaardag tot ergens in de puberteit, een periode die begint in 1975 en eindigt halverwege de jaren 80. Op haar verjaardag verhuist ze met haar nogal labiele moeder vanuit een Rotterdamse achterstandwijk naar Zwijndrecht. Daar woont namelijk Ludovicus, de rijke vriend van haar moeder. Maar al heel snel ontpopt deze nieuwe stiefvader zich tot een arrogante pedoseksueel die lichamelijk en geestelijk het kleine meisje zijn wil oplegt. De egoistische moeder is zo druk met zichzelf en materiële verwennerij bezig dat ze niet in de gaten heeft dat Puck door haar stiefvader wordt misbruikt. Pucks geheim groeit met de dag en zal duren tot haar dertiende jaar. Dan vertoont het meisje symptomen van anorexia en uiteindelijk wordt deze eetstoornis haar redding want zo komt ze terecht in het ziekenhuis.Terwijl Puck alle ellende van het misbruik moet verteren is het haar labiele moeder die ontspoort, zich in zelfmedelijden wentelt en alle aandacht opeist. Ook de rest van haar familie ziet niet in hoe groot Pucks verdriet is en wil de ellende van het kind enkel materieel uitbuiten.
Lieveling kent een paar sterke hoofdstukken maar op een zeker ogenblik begint het niveau te verzanden en zakt het aanvankelijk mooi gecomponeerde verhaal meer en meer in mekaar om te verzanden in een vrij chaotische bedoening.Lieveling, de titel is gebaseerd op een lied van Wim Sonneveld, en tijdens de lezing van het boek wordt deze keuze duidelijk, is een boek met sterke maar helaas ook echt zwakke momenten die een beetje minder commercieel ingestelde geest wellicht had kunnen voorkomen.
André Oyen

 

00:52 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.