Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

09-03-16

India Joke Petri, Leon Peterse

9200000045960885.jpg


India
 Joke Petri, Leon Peterse

Uitgeverij Gottmer Uitgevers Groep
ISBN 9789025758318

2015
Over India zijn boekenkasten volgeschreven , zowel door buitenlanders als Indiërs zelf. Vaak voorkomende thema's zijn armoede, sociale mistoestanden, liefdes - enfamilierelaties en ongelijkheid tussen mannen en vrouwen.
India ligt op het Indisch subcontinent en is voor het grootste deel een schiereiland, dat in het westen en zuiden grenst aan de Indische Oceaan en in het oosten aan de Golf van Bengalen. In het noorden grenst het land (van west naar oost) aan Pakistan, China (voornamelijk Tibet), Nepal, Bhutan, Myanmar en Bangladesh. Ten zuidoosten van India in de Indische Oceaan ligt de eilandstaat Sri Lanka en ten zuidwesten ervan liggen de Maldiven.

De hoofdstad is New Delhi, maar de grootste stad van het land is Bombay. India is een federale republiek onderverdeeld in 29 staten, 6 unieterritoria en 1 nationaal hoofdstedelijk territorium.
India staat als toeristische bestemming al jaren in de belangstelling van westerse reizigers. Het land heeft de bezoeker dan ook wat te bieden: Tibetaanse kloosters hoog in de bergen van de Himalaya, forten uit de tijd van de mogols, met erotisch beeldhouwwerk overdekte tempels, palmenstranden en wildreservaten. Opmerkelijk is de verscheidenheid aan bevolkingsgroepen. Er zijn miljoenensteden als Delhi, Kolkata (Calcutta) en Mumbai, maar ook vissersdorpjes en kleine boerengemeenschappen. Darjeeling en Sikkim in de Himalaya vertegenwoordigen het boeddhistische India, terwijl Arunachal Pradesh in het uiterste noordoosten het thuisland is van tientallen verschillende unieke stammen. Het zuiden heeft magnifieke tempels en is voor veel bezoekers het `echte India. Goa met zijn stranden is van in de hippietijd een trekpleister. Leon Peterse en Joke Petri maakten tientallen reizen naar verschillende Aziatische bestemmingen. Hun voorkeur gaat vooral uit naar het Indische subcontinent en Zuidoost-Azië. Na China heeft India, met meer dan één miljard mensen, het hoogste aantal inwoners ter wereld. Door zijn bewogen verleden, gekenmerkt door invasies en buitenlandse invloeden, is het land een patchwork van culturen. De vijf wereldgodsdiensten (hindoeïsme, boeddhisme, islam, christendom en jodendom) zijn er vertegenwoordigd en het land is de bakermat van het jainisme en de religie van de sikhs. Deze religieuze en culturele rijkdom en de daarmee gepaard gaande architectuur en sfeer maken India tot een van de kleurrijkste landen maar hrlaas ook armste landen ter wereld.
De auteurs trachten in hun boek India een zo goed mogelijk beeld van dit fascinerende land te geven. In het eerste deel van het boek wordt een beknopt overzicht gegeven van de verschillende streken. De etnische groepen die het bevolken, worden toegelicht, de economie wordt kort besproken en ook aan de fauna en flora wordt de nodige aandacht besteed. Het tweede deel is een historisch overzicht, beginnende bij de Indus-cultuur omstreeks 3000 v.C., via het rijk van de Mogols en de komst van de Europeanen tot het hedendaagse India. Dit beknopt maar duidelijk geschreven hoofdstuk helpt een beeld te vormen van de geschiedenis. De overige hoofdstukken behandelen telkens verschillende streken of steden met hun historie en de belangrijkste bezienswaardigheden. In India worden lokaal veel verschillende talen gesproken. De overwegend omvangrijkste taalgroepen zijn de Indo-Arische talen in Noord- en Centraal-India en de Dravidische talen in Zuid-India.
De belangrijkste autochtone taal is het Hindi, dat evenals het oude Sanskriet geschreven wordt in het Devanagari-schrift. Deze taal is in allerlei varianten de moedertaal van ongeveer veertig procent van de Indiase bevolking. Het Hindi is tevens de primaire officiële taal die door de federale overheid wordt gebruikt. Het Engels, waarvan de Indiase variant gebaseerd is op het Oxford-Engels, is een geassocieerde extra officiële taal. Deze taal speelt niet alleen in de academische en zakelijke contacten in heel India een grote rol, maar wordt door de federale overheid ook gebruikt in zuidelijke deelstaten, waar het Hindi niet de officiële taal is en ook niet als zodanig geaccepteerd wordt. Daarnaast erkent de grondwet nog 21 andere officiële talen, die op deelstaatniveau een belangrijke rol kunnen spelen.
De Indiase cultuur is een smeltkroes als gevolg van verscheidene immigratiegolven, die voornamelijk het noorden van het land beïnvloed hebben.
Deze reisgids is een ideale eerste kennismaking met India. De vlotte schrijfstijl, de door de auteur zelf genomen foto's en de aangename lay-out zorgen voor een kwalitatief goed boek.

André Oyen

00:00 Gepost in BOEKEN | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.